• Načítám...
>

Karlovo náměstí se proměnilo v ordinaci pod širým nebem

  • 12. října 2022,
  • 16:10,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Zdravotní prevence je velmi důležitá, většinou ale na ni není čas ani nálada. Zdravotníci z VFN proto vyrazili za lidmi do ulic, v Praze konkrétně na Karlovo náměstí. Stovky návštěvníků tu pak podstoupily řadu nejrůznějších vyšetření.

Reklama

Vyšetření tlaku, mateřských znamének, plic, zraku, ledvin nebo třeba diabetu mohli během jednoho dne absolvovat návštěvníci Blesk ordinace na Karlově náměstí. Veřejné prostranství se pod záštitou Prahy 2 na jediný den proměnilo v nemocnici pod širým nebem.

,,To je prostě hezká kombinace, že místo toho, aby šli lidé do nemocnice, tak jde nemocnice za nimi a otevře se jim a i lidem, který se třeba bojí do nemocnice nebo jim to tam je nepříjemné. Tak to zkoušíme v nějaké formě v tomhle tom parku a myslím, že to funguje, protože je tady plno," řekl ředitel VFN David Feltl.

,,Do jakých těch stánků se chystáte?"

,,Tak na to vyšetření tlaku, určitě znaménka, protože já mám problémy s tlakem a pak uvidíme," řekla jedna z návštěvnic.

,,Kvůli znaménku, vyšetřit, mateřské," odpovídal další z návštěvníků.

,,No abych si nechala změřit tlak," doplnila poslední z dotazovaných kolemjdoucích.

Jasnější představu o své kondici mohli lidé z řad veřejnosti získat na několika stanovištích. Největší zájem byl o vyšetření mateřských znamének a měření hladiny cukru v krvi.

,,Hladina se hodnotí tady přístrojem. Já vám to předvedu. Píchnu, první kapku takhle očistím, nasajeme, předám kolegyni, zalepím. A během vteřinky je to vlastně hotovo, to vyšetření," popsala a ukázala svou práci všeobecná zdravotní sestra,  Jitka Ružbatská.

Veřejnost přilákala také prezentace nordic walkingových holí. Ty zdravotníci doporučovali především lidem s nadváhou nebo se zhoršenou koordinací.

,,Hlavně důležité je vybrat si správné hole, protože existuje více typů holí. Tady naše nordicové hole mají dole takovouto špičku, která je lehce zkosená, čímž se liší od trackových holí, které si myslím, že si je lidé hodně pletou," popsala pohybová instruktorka, Kateřina Moravcová.

"A jaký je v nich rozdíl?"

,,Rozdíl je v tom, že ty trackové hole mají dole takové zapichovátko a když se jde třeba do hor, tak se více méně hlavně jakoby šplhá," doplnila Moravcová.

Mladší ročníky si pak vyzkoušely třeba resuscitaci s figurínami ve stánku Českého červeného kříže a nechyběla ani poradna se zdravou výživou. Podstatou ale byla samozřejmě samotná vyšetření. Na Karlově náměstí mohli návštěvníci podstoupit zdarma řadu vyšetření bez doporučení praktického lékaře. Výhodou akce byla rozmanitost odborných vyšetření na jediném místě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu