• Načítám...
>

Nové učebny ZŠ u sv. Štěpána propojí děti s přírodou

  • 8. února 2023,
  • 15:51,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Prvňáčci ze Základní školy u svatého Štěpána v Praze 2 se mohou těšit na zcela nový pavilon a udržitelné učebny, které je propojí s přírodou. Zástupci městské části, základní školy a Arcibiskupství pražského, na jehož pozemku bezbariérová budova vznikne, se sešli při příležitosti slavnostního položení základního kamene. Projekt finančně podpořila městská část Praha 2 a pokud vše půjde plánu, děti by se do nového pavilonu mohly podívat už se začátkem nového školního roku.

Reklama

Slavnostním položením základního kamene začala výstavba pavilonu pro žáky prvních tříd Základní školy u svatého Štěpána. Zcela bezbariérový pavilon vznikne v zahradě školy a jeho výstavbu finančně podpořila městská část Praha 2.

„Bude odpovídat ekologickým představám a půjde o dřevěný pavilon v přírodě. Dřevo je zároveň velmi dobrý izolační materiál. My si od toho slibujeme, že v létě nebudou třídy příliš horké, v zimě tam bude pro změnu teploučko. Já myslím, že těm dětem to patří, vždyť je to naše budoucnost, tak se o ně musíme trošku starat,“ vysvětluje místostarosta městské části Praha 2, Jan Korseska (ODS).

Pavilon bude stát na kotvách a to z důvodu, že vznikne v archeologicky významné oblasti, proto by přílišné hloubení nepřicházelo v úvahu. Stavět se bude zároveň na pozemku, který vlastní Arcibiskupství pražské a které s výstavbou souhlasilo.

„Dobře vím, jak je obtížné sehnat vhodný prostor na třídy pro děti, zvlášť pro ty menší. Když za mnou obec přišla, tak u mě našla porozumění, protože pokud tato škola je žádaná, rodiče do ní chtějí dávat děti, ale kapacity už nejsou, tak si takto docela zajímavým způsobem rozšíří možnosti,“ popisuje generální vikář Arcibiskupství pražského Mons. Jan Balík.

Na nový pavilon se těší jak děti, které měly samy možnost ve svých dílech navrhnout vizuální stránku budovy, tak i samotná ředitelka školy, která si od projektu slibuje hlavně větší propojení dětí s přírodou. 

„Vzniknou zde terasy, ve kterých budou děti pěstovat bylinky. Také máme v plánu hmyzí hotel a moje tajné přání je, protože jsem včelař, že bychom zde měli také speciální úly a děti by byly u zpracovávání medu. Opravdu by se tak dozvěděly celý proces, jak se dostává med na jejich stůl,“ vyjmenovává ředitelka Základní školy u svatého Štěpána, Jana Páčová.

Přestože cesta k výstavbě byla dlouhá, náročná a plná kompromisů, hlavní cíle se ale přeci jen podařilo zachovat. 

„Nacházíme se v památkové zóně a museli jsme se velkým způsobem přizpůsobovat návrhům památkářů a jejich připomínkám. Naší snahou například bylo, aby jedna ze stran pavilonu byla pokryta barvou, na kterou by děti třeba mohly malovat, což nám bohužel neprošlo. Myslím si, že to, jak budou třídy nakonec vypadat, je takový ten krásný kompromis, aby všechny strany byly spokojeny,“ uzavírá ředitelka Základní školy u svatého Štěpána, Jana Páčová. 

Celkové náklady na výstavbu výukového pavilonu jsou odhadovány na 35, 6 milionu korun bez DPH a pokud vše půjde podle plánu, prvňáčci by se z něj mohli těšit už na začátku nového školního roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu