• Načítám...
>

Pražští strážníci se opět zapojili do akce Jehla

  • 17. dubna 2023,
  • 0:39,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Pražští strážníci se zapojili do dalšího ročníku akce Jehla. Ta se každoročně koná začátkem dubna ve městech po celé republice. V Praze se policisté zaměřili především na dětská hřiště, málo frekventované cesty nebo odpočinkové zóny.

Reklama

V Praze se opět konala celostátní akce Jehla. Strážníci tak opět vyrazili do parků, na dětská hřiště nebo odpočinkové zóny, aby místa vyčistili od nebezpečného odpadu po narkomanech. Za stejným účelem policisté zamířili i sem do parku na Karlově náměstí v Praze 2.

"Akce Jehla je jedna z mnoha, na kterých spolupracujeme s městskou policií, s tím, že akce Jehla je jedna z těch, která probíhá celoročně. My opět i v tomto měsíci se zaměřujeme na sběr injekčního materiálu, ať už se jedná o naše parky, náměstí nebo zejména i dětská hřiště," řekl Michal Zuna (TOP 09) - radní pro bezpečnost MČ Praha 2.

Vedle strážníků městská část v oblasti sběru injekčního materiálu úzce spolupracuje také se sociálními terénními službami. K dispozici pak přímo v ulicích mají speciální kontejnery pro umístění nebezpečných injekcí.  

"Strážníci mají tu možnost, ale dělají to zejména pracovníci těch terénních služeb, kteří pracují i napřímo s uživateli návykových látek a mohou jim pomoci nebo je nasměrovat, co potom s tím materiálem udělat, že je směrují do těch našich kontejnerů," řekl Michal Zuna (TOP 09) - radní pro bezpečnost MČ Praha 2.

Těch má Praha 2 celkem 6. Dva z nich se nachází na Karlově náměstí, jeden v ulici Pod Slovany, další pak u Nuselských schodů, u budovy opery a u nájezdu na cyklostezku U Bulhara.

"Tady z těchto kontejnerů víme, že v průměru se nalezne 250 kusů injekčního materiálu měsíčně, což je materiál, který pokud by nebyl v těch kontejnerech, tak by se vyskytoval na ulici nebo někde v parku," řekl Michal Zuna (TOP 09) - radní pro bezpečnost MČ Praha 2.

Strážníci se sběru injekčních stříkaček věnují celoročně. Dvakrát do roka pak probíhají preventivní cílené akce tohoto typu. V počtu nalezeného materiálu bývá Praha na prvním místě. Problematice v oblasti drogové závislosti a kriminality se proto Praha 2 snaží předcházet už na základních školách.

"Samozřejmě úzce spolupracujeme i s našimi základními školami, které mají k dispozici celou řadu preventivních programů, ale v této věci takto necháváme přímo na ředitelích škol, aby si vybrali ty, které jsou pro ně nejvhodnější a v oblasti obecně prevence kriminality a prevence sociálně patologických jevů městská část vynakládá přibližně 1 milion korun ročně na to, aby ta situace u nás byla co možná nejlepší," řekl Michal Zuna (TOP 09) - radní pro bezpečnost MČ Praha 2.

Jednou za 14 dní tak městská část v budově radnice pořádá také bezpečnostní porady. Tady vedení Prahy 2 jedná se strážníky a policisty o aktuální situaci na vytipovaných místech, kde se narkomané vyskytují nejčastěji. A podle toho pak jednají. Někdy prý stačí zastřihnout okolní porost, aby se uživatelé návykových látek neměli kde skrýt, jindy prý stačí jen častěji vyvážet odpad nebo posílit hlídky strážníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu