• Načítám...
>

Praha 2 zavzpomínala na Jaroslava Haška

  • 28. dubna 2023,
  • 9:58,
  • PRAHA 2,
  • Monika Rusová

Letos by autor dobrého vojáka Švejka oslavil 140. narozeniny. Zemřel však velmi mladý a nedožil se ani čtyřiceti let. Praha 2 na jeho počest uspořádala společenský večer v jedné hospůdce, kterou měl Jaroslav Hašek velmi rád a funguje dodnes.

Reklama

Hašek má 140 aneb V šest U Kalicha. Tak zněla hlavní slova pozvánky na zábavný večer věnovaný českému spisovateli a autorovi druhé nejpřekládanější knihy naší literatury - Jaroslavu Haškovi.

"Letos má dvě jubilea. Za pár dní bude 140 let od doby, kdy se narodil a v lednu to bylo 100 let od jeho úmrtí. My jsme si jeho osobnost chtěli připomenout typickou akcí, takže kde jinde, než v hospodě," řekl Jaroslav Šolc (ODS) - místostarosta MČ Praha 2.

Jaroslav Hašek miloval hospodské prostředí a proto právě v pražských hospodách začal prodávat první sešit Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války. Tou dobou asi nikdo netušil, že tento nedokončený román bude přeložen do šedesáti jazyků a bavit nás bude dodnes.

Během vzpomínkového večera si hosté užívali nejen čepovaného piva, hospodských pokrmů a pořádné muziky.

"Pan Tomáš Töpfer nám přečte úryvek z díla Jaroslava Haška, pan Lukáš Berník nám poví něco o hospodách spjatých s Jaroslavem Haškem a samozřejmě i o této," řekl Jaroslav Šolc (ODS) - místostarosta MČ Praha 2.

"Mám rád povídku, která se jmenuje Smutný osud vynálezce. Já ji normálně na veřejnosti nečtu, protože se při ní sám tak směju, že ji nejsem schopen nikdy dočíst. To je špatně, když se interpret směje, smát se má publikum," řekl Tomáš Töpfer - herec.

A proč byl vybrán zrovna Hostinec U Kalicha? Podle jedné legendy proto, že Hašek jako malý kluk sem chodil rodičům s džbánkem pro pivo. Jiná pověst zas vypráví, že dospělý Hašek zde potkal předobraz Švejka, který zde možná pracoval jako číšník. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu