• Načítám...
>

Dvojice škol v Praze 2 oslavila významné kulatiny

  • 15. května 2023,
  • 10:41,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Na území Prahy 2 se nachází celkem deset základních škol, jejichž zřizovatelem je právě městská část. Dvě z nich, Základní škola Kladská a Základní škola Londýnská, které se zároveň zaměřují na rozšířenou výuku jazyků, právě slaví významné jubileum. První jmenovaná 120 let od svého vzniku, druhá pak dokonce 130 let. Na jejich počest uspořádalo vedení škol ve spolupráci s městskou částí Praha 2 velkolepé oslavy spojené s dnem otevřených dveří, 25. výročím hnutí Stonožka a pouliční veselicí, kde nebyla nouze o řadu hudebních vystoupení. U oslav byl i štáb TV PRAHA.

Reklama

Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Kladská a Londýnská v městské části Praha 2 slaví významné jubileum. První z nich vzdělává své žáky 120 let, druhá pak dokonce 130 let. Na počest těchto institucí uspořádalo vedení škol společně s Prahou 2, která je jejich zřizovatelem, velkolepé oslavy a den otevřených dveří. 

„Tak, jak před těmi 120 lety byla ta škola postavená a uvnitř uspořádaná, je do dnes, což je úžasné. My jsme se samozřejmě na druhou stranu snažili, aby ty učebny byly technicky a moderně vybavené tak, aby naše děti zde v Kladské, ale nejenom tady, měly to nejlepší vzdělávání,“ vysvětluje Alexandra Udženija (ODS), starostka městské části Praha 2.

„V přízemí je registrace absolventů, protože čekáme velké množství našich absolventů, kteří se k nám vrací. V prvním patře je Stonožková výstava, kde mají všichni žáci školy své výtvarné práce a v druhém patře je historická výstava, kde je ukázán život školy od roku 1902,“ popisuje ředitelka Základní školy Kladská, Kateřina Vávrová.

Základní škola Kladská zároveň desítky let spolupracuje s hnutím Stonožka, které už 25 let pomáhá potřebným. Letošní sbírka půjde na pomoc Markovi, který ve čtvrté třídě onemocněl virovou encefalitidou a nyní je upoután na lůžko a odkázán na pomoc nejbližších.

„Leží, nehýbe se, nepolyká, má dýchací přístroj a jediné, co mu funguje na sto procent, je mozek. Marek je nesmírně chytrý kluk, tato situace je pro jeho rodinu nesmírně těžká a proto se jim snažíme pomáhat,“ říká Kateřina Vávrová, ředitelka Základní školy Kladská. 

Co by kamenem dohodil se od Základní školy Kladská nachází Základní škola Londýnská, která se rovněž specializuje na výuku jazyků a slaví krásných 130 let od založení. 

„I to je jedna z velmi žádaných škol v Praze 2, stejně jako Základní škola Kladská. Já ale nicméně musím říci, že všechny naše školy v městské části jsou výborné. Máme výborné ředitele, máme výborné pedagogy i nepedagogy a opravdu všem moc děkuji, jak se krásně starají o naše děti,“ uzavírá Alexandra Udženija (ODS), starostka městské části Praha 2.

Oslavu školy pojalo její vedení a městská část jako „pouliční slavnost“, kdy v ulicích dvojky nechyběl bohatý doprovodný program a občerstvení. Ve vnitrobloku školy pak po celé odpoledne účinkovaly známé hudební kapely. Obě oslavy škol si návštěvnici jaksepatří užili. Aby také ne, vždyť 120, respektive 130 let se neslaví každý den. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu