• Načítám...
>

V Praze 2 vznikají ekologické učebny pro prvňáčky

  • 18. července 2023,
  • 13:58,
  • PRAHA 2,
  • Veronika Kuželková

Nejvýznamnější investiční akcí v oblasti školství, kterou městská část Praha 2 letos v létě realizuje, je rozhodně výstavba pavilonového objektu učeben pro žáky prvních tříd Základní školy Štěpánská. Ten vzniká v zahradě základní školy na pozemku ve vlastnictví Arcibiskupství pražského, které s realizací souhlasilo. Pavilon z ekologicky udržitelných materiálů bude zcela bezbariérový a poskytne dětem důležité spojení s přírodou. První žáčci by měli do lavic zasednout už v září.

Reklama

Pro žáky prvních tříd Základní školy u svatého Štěpána v Praze 2 vznikají nové učebny. A to ne jen tak ledajaké. Na pozemku ve vlastnictví Arcibiskupství pražského se tyčí pavilon z ekologicky udržitelných materiálů, který je celý bezbariérový a poskytne dětem důležité spojení s přírodou.

"Já jsem úplně nadšená. Já se na to těším už celých 7 let a jen díky trpělivosti současného vedení radnice vznikl tento projekt. Podařilo se vyjednat s majitelem pozemku Arcibiskupstvím pražským smlouvu," řekla Jana Páčová, ředitelka, ZŠ Štěpánská.

"Jak říká paní ředitelka, ona má dceru, která právě vychodila první třídu a řekla, že chce propadnout a jít znova do první třídy, protože chce být tady v té třídě. Takže mně se to líbí moc. Samozřejmě studie počáteční byly malinko jiné, ale musíme brát v úvahu, že jsme v památkové rezervaci, takže musíme také ctít památkový úřad a myslím si, že i odbor památkové péče byl rozumný a ten výsledek bude překrásný. Já se moc těším na 4. září, až tu výuku budeme zahajovat a uvidím ty dětičky, jak budou šťastné. Protože i to vybavení vevnitř je takového charakteru, že to není nábytek koupený někde, ale je to na míru," řekl Jan Korseska (ODS), starosta, MČ Praha 2.

"Děti se budou velmi často učit v zahradě, proto také máme z každé třídy část stěny prosklenou. Budou pěstovat jahody, maliny, budeme tady mít bylinkovou zahrádku, obrovský hmatový chodník a vzhledem k tomu, že máme zelenou střechu, tak mým snem je, abychom tady měli edukační včelí úly," řekla Jana Páčová, ředitelka, ZŠ Štěpánská.

V objektu, který je zbudován převážně z přírodních materiálů, vzniknou dvě plnohodnotné učebny pro prvňáčky, jedna menší pro výuku jazyků a chybět nebude ani zázemí pro žáky i učitele, jako je kabinet, šatny a toalety. Použité materiály a technologie pomohou v letním období zamezit nadměrnému přehřívání budovy a v zimě budou působit jako tepelná izolace. Cena nového výukového pavilonu vyšla druhou městkou část na více než 40 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu