• Načítám...
>

Praha 2 si připomněla 100 let od narození Jiřího Šlitra

  • 20. února 2024,
  • 11:02,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Letos v únoru by legendární umělec a spoluzakladatel Divadla Semafor Jiří Šlitr oslavil 100. narozeniny. A protože jde o mimořádnou událost, v městské části Praha 2 se rozhodli, že na jeho počest uspořádají večer v podobě semaforských písniček a vzpomínání. Do divadla Royal proto dorazili vybraní vinohradští umělci a samozřejmě i představitelé Divadla Semafor v čele s hercem Jiřím Suchým a jeho nerozlučnou divadelní partnerkou Jitkou Molavcovou.

Reklama

Bohém s talentem od pána Boha Jiří Šlitr, který v roce 1959 společně s Ferdinandem Havlíčkem a Jiřím Suchým založili dnes už legendární Divadlo Semafor by letos v únoru slavil 100 let. A protože nešlo jen tak o ledaskoho, městská část Praha 2 se ve spolupráci s Divadlem Semafor rozhodla, že na počest tohoto uměleckého velikána uspořádá komponovaný večer plný semaforských písniček a vzpomínání. 

„Dneska nás čeká večer plný muziky, videoklipů, písniček a pochopitelně zejména Šlitrových písniček. Jiří Šlitr totiž nejen, že měl nedávno 100. výročí narození, ale byl také z Vinohrad a měl dvě přezdívky, a to Doktor Klavír a Ďábel z Vinohrad. My jsme to nemohli nechat ležet ladem takovouto příležitost a uspořádali jsme jako městská část večer tady v divadle Royal,“ popisuje radní městské části Praha 2 Jaroslav Šolc (ODS).

Během večera se představili vinohradští umělci, mezi které patřili i žáci Základní školy Sázavská nebo zpěvačka Veronika Vítová, Trio Emila Viklického a nakonec zahrálo i samotné Divadlo Semafor.

„My jsme rádi, že nás Praha 2 pozvala jako zástupce ze Semaforu, abychom se také účastnili tohoto oslavného večera. U nás v divadle také pořádáme představení, které se věnuje Jiřímu Šlitrovi, jmenuje se Šli tři Šlitři a kousek z tohoto představení přeneseme dneska i sem. Kromě mě samozřejmě vystoupí i pan principál Jiří Suchý a jeho nerozlučná druhá polovička Jitka Molavcová,“ vysvětluje herečka a zpěvačka Divadla Semafor Lucie Černíková. 

Přestože od smrti Jiřího Šlitra uplynulo letos už 55 let, jeho písně, které výrazně ovlivnily českou populární hudbu, se zpívají dodnes. Odešel sice předčasně, ale zanechal za sebou výraznou stopu, která stále dělá radost lidem nejrůznějších generací. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu