• Načítám...
>

Želva tvořená plechovkami se usídlila na náměstí Míru

  • 6. června 2024,
  • 9:09,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

U příležitosti Světového dne životního prostředí teď v Praze 2 motivují ambasadoři iniciativy Každá plechovka se počítá. Akce pořádaná v rámci světové International Recycling Tour se v české metropoli koná už počtvrté.

Reklama

Želva tvořená 1900 plechovkami se usídlila na náměstí Míru v Praze 2. Velkoformátové umělecké dílo před kostelem svaté Ludmily má upozornit na Mezinárodní den životního prostředí a motivovat k poctivějšímu třídění nápojových plechovek.

,,Ta hlavní myšlenka je, že hliníkové nápojové plechovky jsou nekonečně recyklovatelné, to znamená, že pokud vy si koupíte plechovku a správně ji vytřídíte do kovového odpadu, to jsou ty velké šedivé kontejnery na kov, tak se to dostane do oběhu a do šedesáti dnů se vám ta plechovka vrátí zpátky do oběhu na pulty obchodů," vysvětlovala Tereza Gyurjánová, koordinátorka iniciativy Každá plechovka se počítá.

Povědomí o nekonečné recyklaci plechovek je ale v Česku poměrně malé a za ostatními evropskými státy tak zaostáváme. Přitom podle průzkumů, které si iniciativa nechává pravidelně zpracovávat, si více než 45 % Čechů nápoje v plechovkách kupuje pravidelně několikrát týdně domů. Dalších 30 % lidí je pak kupuje na dovolené a na výlety.

,,Více než 50 % lidí v průzkumech, které si jako iniciativa děláme, přiznává, že plechovky stále hází do směsného odpadu a oproti Evropě jsme opravdu na chvostu. V jiných zemích, jako třeba v Německu, je ta míra recyklace 99 %, v dalších zemích je přes 85 %," řekla Gyurjánová.

Ambasadoři iniciativy Každá plechovka se počítá se tak první červnovou středu vydali do ulic Prahy 2, aby osvětu týkající se recyklace hliníkových plechovek šířili mezi veřejnost.

,,Tato akce je ve spolupráci s iniciativou Každá plechovka se počítá. My už vlastně s touto organizací spolupracujeme delší dobu. V Riegrových sadech je umístěno velké kovové srdce, do kterého návštěvníci mohou umisťovat plechovky, ty se následně odvážejí a recyklují," řekl místostarosta MČ Praha 2, Jan Recman (ODS).

Osvětová akce se ve stejný den konala i v dalších městech po celém světě. Nechyběla třeba v Birminghamu, Madridu, Abú Dhabí nebo na plážích Copacabana.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu