• Načítám...
>

Nový semafor pomůže k bezpečné cestě dětí do škol

  • Včera,
  • 15:54,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Pro městskou část Praha 2 je bezpečná cesta dětí do škol naprostou prioritou. O tom svědčí i několik připravovaných projektů, které by měly bezpečnost zvýšit. Prahou 2 totiž prochází hned několik důležitých silničních komunikací a hustota dopravy je tak v druhé městské části značná. Naposledy byl instalován v ulici Na Slupi semafor u přechodu pro chodce, kudy děti prochází do Základní školy Vratislavova a Základní školy Botičská. V přípravě jsou i další projekty, například u Základní školy Na Smetance nebo okolo Tylova náměstí.

Reklama

Praha 2 je centrální městskou částí, kterou prochází hlavní dopravní komunikace. Městská část musí na hustotu provozu reagovat, zvláště při zajištění bezpečnosti dětí v okolí škol. S novým školním rokem proto Dvojka připravila hned několik projektů k bezpečné cestě dětí do škol. Jedním z nich je nový semafor v ulici Na Slupi. Jeho instalaci ale předcházela zdlouhavá a svízelná cesta.

„Všichni hledali překážky, ať už to byl Dopravní podnik hlavního města Prahy, policie, ale hlavně náměstci na Magistrátu hlavního města Prahy a jejich poradci, kteří vědí, kde zhruba leží Praha 2, ale nic o ní nevědí. Tak ti měli samozřejmě nejvíc nápadů a překážek, proč to neudělat,“ vysvětluje starosta městské části Praha 2 Jan Korseska (ODS).

„S těmito všemi organizacemi bylo za potřebí se nejprve domluvit a až následně po tom, co vznikla společná dohoda a společná koncepce tohoto semaforu, tak bylo možné začít projektovat tento stav,“ říká radní městské části Praha 2 Tomáš Halva (TOP 09).

Nápad se zrodil už před více než třemi a půl lety při projektování rekonstrukce Ostrčilova náměstí, své místo u přechodu pro chodce má semafor ale až nyní. Za myšlenkou jeho realizace přitom stojí zajímavý příběh. 

„Jednoho krásného dne jsem tady potkal maminku, která má děti školou povinné a upozornila mě na to, že tady je trasa dětí do Základní školy Vratislavova a Základní školy Botičská a já jsem musel uznat, že ta připomínka nebo ten podnět je naprosto gramotný,“ říká Jan Korseska (ODS), starosta městské části Praha 2.

Bezpečnost školáků je pro Dvojku naprostou prioritou. 

„Plánujeme zklidnění dopravy před Základní školou Na Smetance, kde chceme zvýšit vozovku a chceme tam donutit řidiče, aby snížili rychlost, uděláme také opatření u Základní školy Vratislavova a plánujeme také dělat opatření u Základní školy Kladská,“ vyjmenovává Jan Korseska (ODS), starosta městské části Praha 2.

Vedle toho připravuje Dvojka i další projekty.

„Jako například kolem Tylova náměstí, kde se snažíme zvýšit celý parter tohoto náměstí na jednu úroveň společně s tím náměstím a docílit tak propojení náměstí s přilehlými podniky,“ uzavírá Tomáš Halva (TOP 09) radní městské části Praha 2.

Plánů na zvýšení bezpečnosti v dopravě je tak v Praze 2 více než dost. Radnice si od jednotlivých projektů slibuje celkové zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti chodců. Bez kvalitní spolupráce a koordinace s magistrátem, který má komunikace ve své správě, se ale radnice neobejde.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu