• Načítám...
>

Žáci ZŠ Prahy 2 představili příběhy sousedů

  • 23. května 2018,
  • 19:46,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Žáci 7., 8., 9. tříd základních škol Prahy 2 představili své práce v rámci projektu Příběhy našich sousedů. Jednotlivé školní týmy spolupracovaly s pracovníky Post Bellum, kteří natáčejí dokumenty o zajímavých lidech, kteří například přežili koncentrační tábory, Druhou světovou válku, nebo bojovali proti komunistickému režimu.

Reklama

Žáci základních škol Prahy 2 představili v Gröbeho zajímavé příběhy pamětníků, kteří žijí v této MČ. Projekt byl organizován pod záštitou společnosti Post Bellum, která dokumentuje osudy lidí, kteří např. přežili 2. světovou válku nebo bojovali proti komunistickému režimu. Odborná komise hodnotila nejen zpracování příběhu, ale i způsob prezentace. Porotu nejvíce zaujala práce žáků ze ZŠ Londýnská o Jaromírovi Dusovi, který byl jako farář za komunistického režimu zatčen za podvracení republiky. 

"Překvapilo mě, že jsem se toho opravdu dozvěděla dost. Už po té první návštěvě, byli jsme tam dvakrát, jsem si myslela, že o té době vím všechno," řekla Agáta Mančušková, žákyně 8.C, ZŠ Londýnská.

A jak si užíval natáčení s dětmi samotný aktér dokumentu? 

"Moc se mi to líbilo, jsem rád, že je to se mnou také chvíli bavilo. Jim dokonce nestačilo jedno sezení, takže si přáli, abychom se setkali ještě podruhé," řekl Jaromír Dus, pamětník.

Přestože je tento projekt soutěžní, jeho hlavním smyslem je připomínat si události, které se běžně v osnovách dějepisu neobjevují. ¨

"Řekla bych, že tu dnešní závěrečnou prezentaci určitě řadím, když to zlehčím, mezi nejveselejší. Bylo tady vidět, že se podařilo nastolit atmosféru, která nebyla tak úplně soutěžní, což my vlastně vždy chceme a ne všude se nám to daří," řekla Eva Mikulášková, koordinátorka vzdělávacích projektů, Post Bellum. 

Tento projekt se uskutečnil i za podpory vedení Prahy 2. Podle starostky Jany Černochové jsou práce žáků na velmi dobré úrovni. 

"V tom věku, ve kterém oni jsou, zvládnout dramaturgii, umět se správně zeptat, pak to umět sestříhat tak, aby to zaujalo to publikum, za to klobouk dolů před všemi," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Zájemci si mohou jednotlivé soutěžní dokumenty přehrát na webových stránkách www.pribehynasichsousedu.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu