• Načítám...
>

Pietní akt uctil hrdiny operace Anthropoid

  • 18. června 2018,
  • 18:51,
  • PRAHA 2,
  • Tomáš Mladějovský

V Resslově ulici před kostelem sv. Cyrila a Metoděje byla u příležitosti 76. výročí boje československých parašutistů uctěna jejich památka pietním aktem. Byl tak připomenut stále živý odkaz operace Anthropoid a její význam v boji za naši svobodu za druhé světové války.

Reklama

Ve Václavské ulici v MČ Praha 2 by v den 76. výročí operace Anthropoid označen chodník 8 pamětními destičkami se jmény hrdinů, kteří bojovali za naši svobodu a jejichž životy skončily 18. června roku 1942. 

"S tou myšlenkou přišel Pavel Kmuch, který podle rekonstrukce fotografií a dalších archiválií vlastně konečně přesně zrekonstruoval, kde které to tělo leželo. Do té doby o tom byly dohady. Poté slovo dalo slovo a oslovili jsme paní starostku MČ Praha 2. Ta byla nadšená a během 3 měsíců byly ty destičky realizovány," řekl Jiří Padevět, nakladatel a spisovatel. 

"Ten příběh se týká bezprostředně krypty, která je tady v protější ulici, kde svedli svůj poslední statečný boj parašutisté a jejich těla byla nedůstojným způsobem vynášena a při té identifikaci se využíval tento prostor," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2. 

Sedm destiček je označeno jmény parašutistů a také krycím jménem operace, v jejímž rámci působili. Osmá destička patří Janu Milíčovi Zelenkovi. 

"Mladý Zelenka se dozvěděl o této razii ve škole a bylo mu jasné, vzhledem k tomu, že byl do odboje zapojen, že je konec. A vzhledem k tomu, že on pravděpodobně věděl o úkrytu v kostele, tak věděl, že by výslechy neustál. Takže šel do lesa, tam se otrávil a byl nalezen zhruba v 10 hodin večer. A vzhledem k tomu, že gestapo si nebylo jisto jeho identifikací, tak pravděpodobně z tohoto důvodu ho sem přivezlo a nechalo svědky, aby ho identifikovali," řekl Pavel kmoch, historik. 

Osm hrdinů, kteří bojovali za naši svobodu ve druhé světové válce v operaci Anthropoid bylo uctěno nejenom uložením pamětních destiček, ale i květinovými věnci a minutou ticha všech přítomných, kteří se pietní akce zúčastnili.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu