• Načítám...
>

Nadační fond Mathilda uspořádal soutěž

  • 19. června 2018,
  • 17:28,
  • PRAHA 2,
  • Lenka Pechalová

Nadační fond Mathilda podporuje smysluplné projekty, které pomáhají nevidomým a těžce zrakově postiženým lépe se zapojit do společnosti zdravých lidí. Důkazem toho byla víkendová soutěž, která proběhla pod záštitou radnice Prahy 2.

Reklama

Třetí ročník soutěže pro nevidomé a jejich vodící psy se konal v sobotu. 

"Cílem této akce je nejenom získat finanční prostředky, ale samozřejmě i ukázat lidem, jak se tyto pejsci vychovávají a hlavně jak je důležité tyto pejsky mít pro nevidomé, protože to není pro ně jen vodící pes, je to pro ně přítel," řekla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2. 

Soutěžící chodili dle itineráře v běžném městském provozu. Úkolem každého z nich bylo dostat se z místa A do místa B v předem stanoveném čase a přitom plnit i další úlohy z oblasti samostatného pohybu a orientace v prostoru. 

"Je to důležité, že soutěží, ale mnohem důležitější je, že se potkají a vyměňují si zkušenosti, a že mají možnost se někde potkat, pobavit se, poveselit, protože dnes to nekončí jen soutěží, ale budeme mít společenský večer, takže až do večera mohou být spolu," řekl Luboš Krapka, ředitel nadačního fondu Mathilda. 

Letošního klání se zúčastnilo celkem 18 nevidomých závodníků se svými vodícími psy z různých koutů celé ČR. 

"Vítěz je úplně každý, protože to chce velkou odvahu. Už to, že nevidomý člověk se pohybuje a pomáhá mu v tom vodící pejsek," řekla Blanka Stará, projektový manažer. Nevidomé závodníky přišla již tradičně podpořit také patronka nadačního fondu, paní hraběnka Mathilda Nostitzová. 

"Mám ráda i šperky. Já mám tady ten nejhezčí, co jsem dostala, to je jednotlivka. To neexistuje dvakrát. To mi dali nevidomí. Mám z toho radost, protože vidím, že to lidem dělá vážně radost, tak je to důležité," řekla Mathilda Nostitzová, patronka nadačního fondu.

Pokud vás zajímá co všechno musí vodící pes umět a jak vlastně funguje spolupráce člověka a jeho čtyřnohého pomocníka, neváhejte se zúčastnit této akce příští rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu