• Načítám...
>

Praha 2 pokřtila lavičky Jaroslava Foglara

  • 11. září 2018,
  • 16:37,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Vedení Prahy 2 podpořilo iniciativu Skautské nadace Jaroslava Foglara a u příležitosti 18. vydání knihy Hoši od Bobří řeky a 12. vydání knihy Chaty v Jezerní kotlině nechalo instalovat dvě lavičky na místa, kde spisovatel často tvořil. Ručně vyřezávaná díla tak pokřtila samotná starostka městské části.

Reklama

Vedení Prahy 2 spolu se Skautskou nadací Jaroslava Foglara nechalo v Riegrových a Havlíčkových sadech nainstalovat 2 ručně vyřezávané lavičky. Ty mají připomínat spisovatelova slavná díla právě v místech, kde pravděpodobně také vznikala.

"Skautská nadace Jaroslava Foglara se stala novým majitelem práv Jaroslava Foglara po dlouhých letech. Připravila nové vydání jeho knih a když se to vydání připravovalo, říkali jsme si, že by bylo hezké na místech, kde Foglar ty knihy psal, udělat lavičky, protože je nepsal doma ale po různých místech Prahy," řekl Roman Šantora, Skautská nadace Jaroslava Foglara. 

Tomuto návrhu vyšla vstříc MČ Praha 2, kde se v minulosti Jaroslav Foglar nejvíce pohyboval a také tvořil. 

"Určitě je to jedna z nejvýznamnějších osobností našich dějin. Byl to člověk, který byl pro řadu mladých lidí vzorem jednak proto, že byl skutečně příkladný skaut, byl to člověk, který měl morální zásady, hodnoty a něco té společnosti předával," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2. 

Samotné lavičky jsou asi 2 metry dlouhé a jsou vyrobeny z dubového dřeva. Ruční zpracování opěradel i názvy laviček pak mají odkazovat na Foglarova slavná díla, tedy Hochy od Bobří řeky a Chatu v Jezerní kotlině. 

"U těch Hochů od Bobří řeky je to v podstatě jasné. Oni měli ve znaku bobra, takže jsme tam ty bobry po stranách udělali. V případě této knihy je základní osou příběhu to, že jeden z těch mladíků objeví za městem takovou zapomenutou oázu a dostane se tam po padlém stromě přes jakousi propast," řekl Stanislav Pokorný, umělecký řezbář. 

Ručně zpracovaná díla vyšla MČ na 18 tisíc korun. Jejich výroba a instalace byla iniciována také u příležitosti 18. vydání knihy Hoši od Bobří řeky a 12. vydání Chaty v Jezerní kotlině.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu