• Načítám...
>

Praha 2 dočasně zakázala elektrokoloběžky

  • 6. listopadu 2018,
  • 19:25,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 2 dočasně zakázala provoz sdílených koloběžek na svém území. Vedlo ji k tomu porušování podmínek, které byly stanoveny memorandem vedeným mezi provozovatelem služby a magistrátem.

Reklama

Sdíleným elektronickým koloběžkám dala stopku Praha 2. Radnice oznámila, že dokud bude provozovatel porušovat pravidla domluvená v memorandu s pražským Magistrátem, koloběžky na území dvojky nesmí.

"Oznámili jsme provozovatelům, že nedodržují pravidla, žádné jsme si nedomluvili, oznámili jsme jim, že jejich koloběžky nesplňují technické vybavení na jízdu po silnici, což by měly, takže nabádají své zákazníky k porušování zákona," řekl Jan Korseska, místostarosta MČ Praha 2.

Provozovatel služby slíbil odstranění koloběžek z celého území druhé městské části do doby, než budou splňovat podmínky pro provoz na silnicích. V aplikaci, přes kterou se koloběžky půjčují, je tak Praha 2 označena v tzv. červené zóně.

"To znamená, že celé území Prahy 2 je v tuto chvíli v aplikaci vybarvené červeně a ti uživatelé by neměli používat koloběžky na území Prahy 2. Občas nastává, že nám tady koloběžku někde nechají, ale ta společnost má možnost to podle GPS vystopovat a okamžitě je stahuje z Prahy 2," řekl Jan Korseska.

Krok radnice vítají zejména vozíčkáři a nevidomí. Těm především nevhodně zaparkované koloběžky způsobovaly každodenní nepříjemnosti.

"Poznáte to až na poslední chvíli, překáží, nevyhovuje to stavebnímu zákonu, ani běžnému pohybu chodců. Jezdí po chodníku a ani nezastaví, pokud to jsou cizinci, tak se s nimi ani nedomluvíte a jelikož nemá žádné označení, tak zmizí v davu a konec," řekl František Brašna, metodické centrum odstraňování bariér SONS ČR.

Vedení Prahy 2 po několika dnech tento krok hodnotí jako úspěšný. Jestli se jím nechají inspirovat i další městské části a nebo dojde k nápravě ze strany provozovatele koloběžek, to ukáže až čas. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu