• Načítám...
>

Karlovo náměstí v Praze dostane nový kabát

  • 23. listopadu 2018,
  • 19:25,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Přerostlé křoviny, popraskané chodníky a nevzhledné prostranství. Takové je současné Karlovo náměstí. To by se ale v budoucnu mělo změnit. Praha má totiž konečně po mnoha letech architektonický návrh na jeho proměnu.

Reklama

Hlavní město zná novou podobu Karlova náměstí. Památkově chráněné veřejné prostranství v Praze tak postupně v příštích letech získá nový kabát.

"Je to takové nevlídné místo, je tam spoustu nevzhledných křovisek, to místo má obrovský potenciál, který není využitý. Proto jsme se rozhodli vypsat tzv. soutěžní dialog, což je trošku něco jiného, než je soutěž, ale je to velmi zajímavé, je to poprvé vyzkoušené takhle v Česku a výhodou toho je, že se rovnou pokračuje s tím vítězem na té realizaci," řekl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy.

Autoři vítězného projektu chtějí v rámci proměny náměstí respektovat jeho původní charakter. Úpravy tak čekají třeba křovinami porostlé okrajové valy, které měly původně chránit park před hlukem okolního města.

"V současné době ty křoviny, které tady kolem sebe vidíme, značně přerostly a vytváří velikou bariéru a ten park spíše izolují. Proto jsme se rozhodli ty keře zmladit, obnovit a vytvořit skupinu keřů se stromy, které vytváří jakousi clonu, ale zároveň tam budou i místa, která se uvnitř toho valu otevřou," řekla Eliška Černá, krajinná architektka.

V parku by měly vzniknout také nové plochy vyhrazené pro veřejné akce jako například trhy, divadla nebo koncerty.

"Jedno z těch míst, takové malé náměstíčko bude u pomníku Palackého, bude tady i kavárna a bude to důležitým bodem, místem k setkávání," řekla Eliška Černá.

Vítězný návrh ale kritizuje vedení Prahy 2.

"Tím návrhem je stabilizováno řešení z 19. století, které dnešním občanům vůbec nevyhovuje a ruší tam i stromy, které by se rušit nemusely, sází nové, ruší odstavná stání, která tam ještě zbývají a nenahrazuje je žádným způsobem," řekl Václav Vondrášek, místostarosta MČ Praha 2.

Vedení Prahy 2 doufá, že návrh na revitalizaci Karlova náměstí není konečný. K prvním krokům proměny by mělo dojít už příští rok. Obměněny nebo zachráněny by měly být zdejší odumírající stromy. Celková revitalizace by pak měla proběhnout během roku 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu