• Načítám...
>

Praha 2 zavzpomínala na oběti bombardování

  • 15. února 2019,
  • 20:27,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Praha 2 si připomněla 74. výročí bombardování Prahy v roce 1945. Památku obětí uctili na Karlově náměstí váleční veteráni, zástupci druhé městské části i vedení Všeobecné fakultní nemocnice.

Reklama

Na popeleční středu 14. února 1945 provedlo americké letectvo nálet, který si v centru Prahy vyžádal stovky obětí. Událost si u památníku připomněla i radnice Prahy 2.

"Ta událost byla tragická pro celou Prahu, ale pro Prahu 2, co se týká počtu obětí, byla nejtragičtější. Těch obětí bylo přes 700. To odpovídá počtu křížů, které jsou na té pamětní desce," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Pamětní desku odhalila městská část na budově Všeobecné fakultní nemocnice před čtyřmi lety a při této příležitosti také vydala publikaci Popel popeleční středy, která je plná vzpomínek pamětníků.

"Příští rok nás opět čeká půl kulaté výročí a rozhodli jsme se, že uděláme druhý díl těch vzpomínek, protože máme za to, že bychom neměli před pravdou zavírat oči," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Nálet poničil celkem 183 domů včetně Emauzského kláštera, Faustova domu nebo Vinohradské synagogy. Celá událost byla jeden velký omyl.

"Praha byla díky korytu Vltavy zaměněna s Drážďanami, bylo velmi špatné počasí a podle výpovědí navigátorů pilotů, si až ve chvíli, kdy na Prahu padaly bomby, uvědomili, že jsou v jiném městě, než ve kterém měli být. Ten nálet byl zhruba v poledne, takže na ulicích byla celá řada lidí," řekla Jana Černochová.

"Z historického hlediska je to věc, kterou je nutné naší mladé generaci připomínat. Musíme pro to udělat vše, aby mladá generace věděla, jaké hrůzy si naši hrdinové zažili," řekl Jaroslav Syrový, předseda Čs. obce legionářské Prahy 2.

Na pietní akt, kromě představitelů městské části, zavítali i představitelé Všeobecné fakultní nemocnice, váleční veteráni nebo členové Československé obce legionářské.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu