• Načítám...
>

Nákladové nádraží na Žižkově se promění v byty

  • 22. října 2021,
  • 14:18,
  • PRAHA 3,
  • Marek Tereba

Smíchovské nádraží či třeba Nákladové nádraží Žižkov bývaly po léta opuštěnými brownfieldy. Na Smíchově již vzniká nová čtvrť a brzy se dočkáme přestavby nádraží. Na Žižkově nádraží zanikne. Za to se zde ale v budoucnu dočkáme nejen nových bytů ale třeba i škol a zeleně.

Reklama

Dlouhá léta patří mezi nejzanedbanější části hlavního města. To se ale v budoucnu změní. Místo nákladového nádraží na Žižkově vznikne nová bytová čtvrť. 

"Plánuje se, že by tam bylo zhruba jedenáct tisíc nových bytů, že by tam bydlelo přes dvacet tisíc lidí. A samozřejmě k tomu adekvátní dopravní opatření, stromy v ulicích, veřejná vybavenost. Nově jsme tam navýšili kapacity škol, takže by tam měly být dvě velké základní školy, mateřské školy. Prostě nový kus města," popsal Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Samotná historická budova nádraží je od roku 2013 památkově chráněna, a tak se opraví a vytvoří právě centrum celé nové čtvrti. Sídlit by tam měly sociální služby, kulturní střediska a třeba Národní filmový archiv. Bytové domy vzniknou v okolí historické budovy a areál bývalého nádraží, ze všech stran, propojí s okolními ulicemi. V okolí projektu bude vysázeno 600 nových stromů a vznikne přes 1000 parkovacích míst. Obyvatelé Prahy 3 jistě ocení také nové dopravní spojení. 

"Vznikne tam nová tramvajová trať, propojení na městský okruh, které bylo dříve projektované trošku brutálním způsobem, jako čtyřproudové. Teď je to jako městská třída s cyklostezkou a álejí. Bude tam prostor třeba i na sociální služby. A v tom vlastním nákladovém nádraží bude prostor pro různé i městské organizace a může tam vzniknout třeba i střední škola. Investoři soukromí, těch jednotlivých částí, se budou spolupodílet vlastně docela významnou částkou. Je to přes miliardu. A z toho máme vytipované školy a školky, které by se měly postavit," vysvětlil Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V Centru architektury a městského plánování probíhá až do 19. prosince výstava s názvem Žižkovské nádraží: Druhý život? Kromě modelů a vizualizací můžete dorazit také na různé debaty a přednášky a podílet se na podobě celého areálu. Otevřeno je od úterý do neděle vždy od 9 do 21 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu