• Načítám...
>

PVK radí, jak správně likvidovat olej

  • 16. prosince 2022,
  • 20:46,
  • PRAHA 3,
  • Ondřej Švec

K vánočním svátkům bezpochyby patří stromeček, dárky, rodinná setkání, ale také spousta dobrého jídla, v českém případě hlavně smaženého, jako jsou ryby nebo řízky. Tato jídla se připravují na oleji, který pak často končí přímo v odpadním potrubí, což je samozřejmě špatně. Odpad se může ucpat a s tím pak souvisí nepříjemné finanční výdaje. Pražské vodovody a kanalizace proto každoročně Pražanům radí, jak správně olej likvidovat a co rozhodně do kanalizace nepatří.

Reklama

K Vánocům tradičně patří dárky, stromeček, setkání s nejbližšími, ale také dobré jídlo, jako je například smažená ryba nebo řízky, které se připravují na oleji. Ten ale Pražané často vylévají tam, kam nemají, a to rovnou do kanalizace.

"Pokud se bavíme o menším množství oleji, například z pánvičky, tak je ideální ho setřít papírovou utěrkou a vyhodit ho normálně do směsného odpadu. Pokud se bavíme o nějakém větším množství, například olej z fritézy, tak to je ideální vylít do plastové lahve a tu odvézt buď do sběrného dvoru a nebo do speciálních kontejnerů, které jsou v ulicích," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí Pražské vodovody a kanalizace.

Podle nedávného průzkumu, který si nechaly Pražské vodovody a kanalizace vypracovat, více než polovina dotázaných Pražanů likviduje použitý olej špatně, čímž zadělávají na řadu problémů nejen sobě, ale i pracovníkům, kteří musí odpadní nečistoty pravidelně odstraňovat.

"Ten tuk v té kanalizaci ztuhne, do toho se nabalí další věci, třeba vlhčené ubrousky a další nečistoty. Pak se celá ta přípojka musí vyčistit, pokud se jedná o přípojku a pokud o kanalizační řad, ten samozřejmě také," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí Pražské vodovody a kanalizace.

Řešením těchto každoročních problémů mohou být speciální kontejnery, které jako ideální způsob recyklace určuje podle průzkumu 83 % Pražanů. 

"Jsou to městské části a už se to poměrně rozšiřuje, těch popelnic je po celé Praze několik stovek," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí Pražské vodovody a kanalizace.

Je to možná o něco pracnější, ale vyhnete se ucpanému potrubí, které může vést až k vytopení bytu a nemalým nákladům na opravu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu