• Načítám...
>

Plečnikův kostel v Praze bude mít nový oltář

  • 19. února 2018,
  • 13:23,
  • PRAHA 3,
  • Natálie Forsterová

Jedna z nejvýznamnějších českých církevních staveb 20. století - Kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze od slavného slovinského architekta a urbanisty Josipa Plečnika bude mít nový oltář. Projekt v tuto chvíli čeká už jen na kladné stanovisko od památkářů. Realizovat by se mohl koncem letošního roku.

Reklama

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně od architekta Josipa Plečnika, který patří k dominantám nejen pražských Vinohrad, dostane nový oltář. Nahradit by měl ten stávající z 90. let.

"Tomáš Černoušek ten oltář vytvořil velmi rozumně a prozíravě, zpočátku jen jako jakési provizorium s tím, že pokud toto místo, na kterém ten oltář stojí, se osvědčí, tak v budoucnu by měl být nahrazen oltářem novým pevným, protože tento stávající Černouškův je jen posazen na takové kovové konstrukci," řekl Jan Houkal, farář.

Farnost pro zhotovení nového oltáře oslovila známého českého architekta Josefa Pleskota. Ten je v posledních letech ceněn především za revitalizaci průmyslového areálu Vítkovických železáren.

"Ten tvar je stlačená půlkoule, to znamená půl elipsoidu. Hlavní oltář je v barvě bílé, není to barva úplně čistě bílá, ale chceme deklarovat určitou čistotu nebo nevinnost," řekl Josef Pleskot, architekt.

Návrh na nový oltář počítá také s tím, že se znovu odkryjí základy kostela. Konkrétně světelné průhledy do krypty, která byla doposud zakrytá pódiem.

"To je opět 1 z věcí geniálního Plečnikova konceptu, kdy on náš kostel koncipoval tak, aby do všech prostor šlo denní - ať už přímé nebo nepřímé světlo. To znamená ty obnovené průhledy do krypty nebudou až tak sloužit člověku, který je zde v lodi, aby se tam díval, ale právě naopak kryptě, kterými do ní půjde po celý den přirozené světlo," řekl Jan Houkal.

Oltář z bílého mramoru vyjde farnost na téměř 2 miliony korun a k jeho realizaci chybí už jen 2 kroky. Stavební povolení a kladné stanovisko od Národního památkového ústavu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu