• Načítám...
>

Nová linka metra D by mohla vést přes Žižkov

  • 5. března 2018,
  • 17:45,
  • PRAHA 3,
  • Natálie Forsterová

Nová linka metra D by mohla vést přes Prahu 3 do Vysočan. Zastupitelům to chtějí navrhnout členové magistrátního dopravního výboru. Připravovaný Metropolitní plán v současné době s vedením metra D na Žižkov nepočítá.

Reklama

Nová linka metra D by v budoucnu mohla mít zastávku na Žižkově, odkud by dál vedla na Prahu 9. Usilovat o to budou členové magistrátního dopravního výboru. 

"Na Nákladovém nádraží vzniknou nové byty pro 10 tisíc obyvatel, takže to metro by při optimálním stavu mělo přejíždět přes Nákladové nádraží, tedy zastavit na Basilejském náměstí a dále směřovat na Jarov, kde by byla další zastávka," řekl Alexander Bellu, místostarosta MČ Praha 3. 

Podle náměstka primátorky, Petra Dolínka, je ale takové trasování metra D předčasné.

"V tuto chvíli není 3. fáze metra D na pořadí. Máme fázi z Pankráce na Písnici, z Pankráce na náměstí Míru, a tady jednoznačně byly předložené materiály Institutu pro plánování a rozvoj Prahy, které řekly, jak má být metro vedeno," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy. 

Podle analýzy IPR se vyplatí vést trasu metra D z Vinohrad spíše než na Žižkov na náměstí Republiky. Nový připravovaný metropolitní plán tak s vedením metra D přes Prahu 3 nepočítá.

"Pro nás je to zásadní téma, protože v minulém metropolitním plánu zaneseno to trasování skrze Prahu 3 bylo. V tom budoucím zatím zaneseno není, proto právě i my z Prahy 3 aktivizujeme jak politické síly, tak skrz petiční výbory podporu," řekl Alexander Bellu. 

Možnost rozhodnout o dalším postupu tak budou mít zastupitelé na březnovém jednání, kdy jim členové výboru pro dopravu návrh představí. Celkem by měla podle odhadů vyjít stavba nové trasy metra D na zhruba 50 miliard korun.

"Letos začnou geologické průzkumy, které budou do budoucna štoly na ražbu samotného metra. V tuto chvíli nemáme problém v tom, abychom se dostali během 2, nejpozději 3 let k tomu, abychom začali dělat tu přestupní stanici na Pankráci a první stanici do Olbrachtovy," řekl Petr Dolínek. 

Nová linka by měla v budoucnu propojit centrum Prahy s okrajovými sídlišti na jihu města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu