• Načítám...
>

Praha 3 spouští projekt Osudové osmičky

  • 29. března 2018,
  • 18:03,
  • PRAHA 3,
  • Milan Řepka

Po stopách osmiček je projekt, který si pro letošní rok připravila radnice Městské části Praha 3. Chce se v jeho rámci věnovat připomínce všech let, která měla osudový význam nejen pro Českou republiku, ale také pro tuto městskou část.

Reklama

Radnice Prahy 3 chce během celého letošního roku různými akcemi připomínat nejen historický význam založení samostatného Československa v roce 1918, ale také další osudové roky, které končily číslicí 8 a jsou spjaty jak s osudem celé naší země, tak i s touto městskou částí. To je podstata projektu Po stopách osmiček v historii Prahy 3.

"My jsme v roce 2018. Jelikož se zdá, že českými dějinami prochází postupně ty osmičky, tak se právě pro toto výročí Praha 3, stejně jako ostatní městské části, rozhodla uspořádat sérii různých zajímavých aktivit pro ten rok 2018," řekl Alexander Bellu, místostarosta MČ Praha 3.

Projekt Po stopách osmiček je rozdělen na dvě části. První a stěžejní bude věnována oslavám vzniku samostatného Československa v roce 1918 a druhou částí bude připomínka významných výročí ve vztahu ke 3. pražskému obvodu.

"Například rok 1348, kterým celá výstava začíná, je věnován založení UK, kde působil mistr Jan Hus na postu rektora a právě v této souvislosti připomínáme i následující období, ze kterého vzešlo husitství, křížové výpravy a první se odehrála u nás na Vítkově v roce 1420. V prosinci 1988 na Škroupově náměstí byla první povolená manifestace nestátních organizací a také vystoupili představitelé Charty 77, například Václav Havel," řekla Eva Hájková, odbor kultury MČ Praha 3.

Připomínka významných osmičkových výročí však není to jediné, co radnice pro letošní rok připravila. Ve spolupráci s historičkami umění proběhne už 10. ročník naučných procházek s podtitulem Žižkov známý i neznámý, který bude letos tématicky zaměřen na historické hranice této MČ a jejich vývoj v čase. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu