• Načítám...
>

V Praze 3 si připomněli třicetiletou válku

  • 26. června 2018,
  • 19:38,
  • PRAHA 3,
  • Kristýna Svobodová

Na jeden den ožila pražská Parukářka připomínkou třicetileté války. Dobové odpoledne mělo veřejnosti připomenout třeba vojenské ležení, těžkou pěchotu, nebo třeba dagouny a dělostřelce. Na akci nechyběla ani ochutnávka dobové kuchyně, hudba a taneční program.

Reklama

Atmosféru bitev Třicetileté války mohli návštěvníci zažít parku Parukářka v Praze 3. Právě tady si totiž lidé připomínali důvody i průběh pravděpodobně největšího válečného konfliktu v Evropě. 

"Předvedli jsme ústup vojáků z bitvy, který napadl postupující křídlo, které se odpoutalo z té bitvy a ještě je doběhlo. Vraceli jsme se chránit dělostřelce a byli jsme cestou k dělostřelectvu přepadeni nepřítelem, takže jsme se bránili, ale nepřítel byl silnější a zvítězil," řekl Zdeněk Soukup, kaprál protestantské armády. 

"Třeba bitva na Bílé Hoře ovlivnila celou Evropu na skoro půl století a následky se potom nesly několik set let do budoucna," řekl Miroslav Pleska, voják katolické armády. 

"Je to samozřejmě ten odkaz historie, tzn. nejlepší způsob pro lidské pokolení jako takové, aby neopakovalo do budoucna chyby, jako byla v tomto případě Třicetiletá válka, kdy došlo takřka ke 30% poklesu populace v rámci Evropy, právě proto, že ten souboj trval tak dlouho," řekl Alexander Bellu, starosta MČ Praha 3. 

Během odpoledne si návštěvníci mohli prohlédnout také třeba dobové oblečení nebo nástroje a ochutnat mohli i tehdejší kuchyni.

"Dnes jsme tady dělali haldové placky, kdy základ byla hrubá mouka, voda a sůl. Z toho se udělalo těsto a peklo se to na tálu. Potom jsme dělali hrstkovou polévku, v té jsou kroupy, pohanka, hrách, celer, mrkev a hromada bylinek," řekla Šárka Beranová, pomocná kuchařka. 

V souvislosti se 100. výročím od založení Československé republiky jsou na Jiřího z Poděbrad také vystaveny panely, které mapují události v tzv. osmičkových datech. Občané se tady mohou dozvědět třeba to, co se v daných letech dělo právě na Praze 3.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu