• Načítám...
>

Praha 3 testuje nové metody zavlažování

  • 10. srpna 2018,
  • 8:13,
  • PRAHA 3,
  • Milan Řepka

Kvalitní a systémová údržba městské zeleně je pro městskou část Praha 3 jednou z důležitých priorit. A to je také důvod, proč se radnice této městské části rozhodla vyzkoušet novou unikátní technologii zavlažování. Více už kolega Milan Řepka.

Reklama

V horkých letních dnech velmi trpí městské stromy a keře. MČ Praha 3 proto přišla se zajímavým inovativním nápadem - využít k zavlažování americkou patentovanou technologie, tzv. Treegator vaků. 

"Tyto vaky se využívají hlavně u nově zasazených stromů proto, že zavlažují strom přímo kolem jeho kmene, kde ty nové stromy mají kořeny přímo dolů, nejsou ještě rozvětvené. Využívá se toho, že voda v tom vaku se postupně prosakuje a dá tomu stromu klidně 10 hodin postupně tu vláhu," řekl Jan Materna, místostarosta MČ Praha 3.

"Vaky jsou zde zatím v testovacím režimu, ale pokud se tato metoda osvědčí, jistě bychom ji využili na více místech v MČ," řekla Michaela Luňáčková, tisková mluvčí MČ Praha 3. 

"Primárně je v tuto dobu zavlažování zajištěné hlavně u ploch, které je potřeba intenzivně zavlažovat, tzv. trávníky na náměstích. Na některých plochách je automatická závlaha, třeba na Havlíčkově náměstí nebo v Rajské zahradě. Potom se některé plochy samozřejmě zavlažují ručně," řekl Jan Materna. 

"Díky tomu, že některé systémy jsou automatizované a jsou vybaveny čidly, která dokážou odhadnout výpar, tak se může závlaha prodloužit, případně i zkrátit podle aktuální potřeby," řekl Karel Posolda, odborník na závlahové systémy. 

"Do budoucna uvažujeme, u všech náměstí, která se momentálně rekonstruují, s automatickou závlahou. Současně si jsme také vědomi toho, že ta voda není zadarmo a je důležité ji šetřit, takže už se třeba na Kostnickém náměstí buduje retenční nádrž, kde se bude využívat k závlahám dešťová voda, abychom neplýtvali pitnou vodou," řekl Jan Materna. 

Radnice MČ Praha 3 má na údržbu zeleně pro letošní rok vyčleněnu částku 54 milionů korun. V péči o městskou zeleň se snaží o efektivní, ekonomický a ekologický přístup.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu