• Načítám...
>

Na Jiřáku se oslavoval svátek mladého vína

  • 12. listopadu 2018,
  • 12:35,
  • PRAHA 3,
  • Kristýna Svobodová

Také v Praze 3 oslavovali svátek svatého Martina. Tradiční Slavnosti mladého vína se uskutečnily na náměstí Jiřího z Poděbrad. Návštěvníci tu mohli ochutnat hlavně první vína z podzimního sběru a pečenou husu.

Reklama

Tradiční Slavnosti mladého vína mohli navštívit Pražané na náměstí Jiřího z Poděbrad. Vedení Prahy 3 tuto akci uspořádalo už poosmé a ani letos nebylo o zábavu a bohaté občerstvení nouze.

"Jsou zde různé pokrmy, převážně tedy z hus, ať už tradiční husa s bílým, červeným zelím a knedlíkem nebo husí játra v různém provedení. Zároveň je zde sv. Martin na bílém koni a také zde jsou různé dobové hudby," řekl Alexander Bellu, starosta MČ Praha 3. 

Se Svatomartinskými slavnostmi je spjaté především mladé víno. To mohli návštěvníci akce ochutnávat i nakupovat od 20 vinařů z Čech a Moravy. 

"Typické svatomartinské víno jsou jen nějaké odrůdy. Z bílých je to Müller, moravský Muškát a Veltlínské červené rané. Pak jsou rosé vína, to může být Zweigel. Potom jsou červená, to je Zweigel a Modrý Portugal. Je to svěží víno, je tam vyšší kyselinka a to je asi to hlavní tohoto martinského," řekl Adam Hrozínek, vinař.

Ke sv. Martinovu, kterého tento svátek oslavuje, se vážou také legendy o jeho životě. A právě ty na akci symbolicky připomněl farář Jan Houkal z Kostela Nejsvětějšího srdce Páně.

"Když byl ještě mladý, jako římský voják, potkal žebráka, dal mu polovinu svého pláště. To mu bylo asi 18 let. Druhá legenda je zase ta svatomartinská husa. To už mu bylo asi 54 let, zvolili ho za biskupa ve městě Tours. On z pokory nechtěl a utíkal se schovat do husince. A ty husy ho prozradily svým kejháním. A to je ta druhá svatomartinská legenda," řekl Jan Houkal, farář u Kostela Nejsvětějšího srdce Páně. 

Podle faráře Jana Houkala mají obě pověsti, nejen v těchto dnech, připomínat pokoru a dobrotu sv. Martina. Po této krátké připomínce pak Jana Houkala na pódiu vystřídala cimbálová muzika Pernica a řada dalších hostů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu