• Načítám...
>

Unikátní žižkovský betlém má konečnou podobu

  • 4. prosince 2018,
  • 22:58,
  • PRAHA 3,
  • David Wilczek

Po téměř 5 letech práce je Žižkovský betlém dokončen. Oproti minulému roku přibyly další postavičky, které mají co do činění právě s Prahou 3. Přesto většina postav ve skutečnosti ztvárňuje biblické postavy tak jak je známe u tradičních betlémů.

Reklama

Na Žižkově mají už několik let netradiční a okázalý betlém, který je jedinečný v mnoha ohledech. Nenajdete zde tradiční biblické postavy. Je stylizován tak, aby co nejvíce zachytil atmosféru i s jeho fiktivními či reálnými postavičkami, které jsou nebo byly s Žižkovem spjaty. Jako byl například Jaroslav Seifert, Jaroslav Ježek, Švejk nebo Jára Cimrman.

"Je to takové divadlo na divadle, přibyl tam Jaroslav Marvan, který, zároveň hraje Radu Vacátka. Přibyl tam Oldřich Nový, Pérák - takový český Spiderman 40. let v podobě kominíka a přibyla tam i malá Olga Havlová," řekl Richard Pešek, spoluautor žižkovského betlému.

Žižkováci jsou známí tím, že jsou velicí patrioti. Proto nepřekvapí, že se aktivně zapojovali a přispívali svými návrhy.

"Celé ty 4 roky chodí a navštěvují a ptají se na figurky, dokonce nám dávali i podněty, jaké figurky máme zrealizovat, takže ta spolupráce byla velmi intenzivní," řekla Eva Slezáková, vedoucí informačního centra a Galerie Toyen.

Na tvorbě se podíleli i studenti místní Uměleckoprůmyslové školy. V rámci poslední fáze přibylo pozadí, podlahy či dvoukolák. Kromě toho je betlém doplněn i o osvětlení a typickou hospodskou hudbu, která dokresluje atmosféru období mezi lety 1900 - 1938.

"Je tam perspektivní nadsázka, aby to byla trošku pohádka, je to takové snové," řekl Kamil Čelikovský, spoluautor žižkovského betlému.

V informačním centru v Praze 3 je betlém pro veřejnost k vidění každý všední den a to do konce ledna příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu