• Načítám...
>

Exekutor zahájil vyklízení Kliniky na Žižkově

  • 11. ledna 2019,
  • 1:26,
  • PRAHA 3,
  • Natálie Forsterová

Na pražském Žižkově v Jeseniově ulici bylo rušno. Ve čtvrtek ráno zahájil exekutor vyklízení budovy bývalé plicní kliniky, kterou neoprávněně obývají aktivisté. Celou situaci na místě sledovala kolegyně Natálie Forsterová.

Reklama

10. ledna bylo před budovou bývalé plicní polikliniky v Jeseniově ulici opět rušno.

"Dnes začíná vyklízení budovy bývalé plicní kliniky v Praze, s tím že potom SŽDC neprodleně zahájí opravu a stabilizaci objektu jako takového," řekl Jiří Svoboda, generální ředitel SŽDC.

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika, kteří objekt obývají nelegálně, ale odejít odmítli. Někteří se usídlili například i na střeše.

"Neopouštíme tuto budovu, protože kdybychom jí opustili, tak by zůstala prázdná několik měsíců, možná několik let," řekla Markéta Juřicová, členka kolektivu Kliniky.

A tak následovaly další výzvy a pokusy exekutora dostat se do objektu. Nakonec se on i jeho pomocníci vydali k zadnímu vchodu, kde se ve dveřích přetlačovali s příznivci Kliniky.

"Žádám aktivisty, aby přestali atakovat mé vykonavatele a ochranou službu, která je v nemovitosti," řekl Ivo Luhan, soudní exekutor.

Celou situaci na zahradě domu mezitím pozorovaly přes desítky lidí. Kromě policistů a novinářů dorazili také příznivci centra Klinika. Ti od rána zpívali, debatovali a pouštěli v okolí objektu hudbu, aby tak vyjádřili aktivistům podporu.

anketa

"Já si myslím, že v současné chvíli už by nikdo neměl mít pochyb o tom, že SŽDC je v právu, je to z rozhodnutí ústavního soudu a je to špatný signál, pokud se někdo takovému rozhodnutí nechce podřídit. Já zastávám názor, že by se tomu aktivisté měli okamžitě podřídit a Kliniku vyklidit," řekl Jiří Ptáček, starosta MČ Praha 3.

A na vyklízení nakonec opravdu došlo. Po poledni se totiž exekutor dostal do objektu a jeho lidé začali vynášet věci a zabedňovat okna. To vše ale za přítomnosti aktivistů, kteří se rozhodli v domě a na střeše zůstat.

"Jsou tam desítky lidí, kteří Kliniku podporují, jsou tam na místě, chovají se nenásilně, ale pasivně tam brání tomu vyklizení domu. Security v prvním patře rozbíjí nějaké věci," řekl Jakub Ort, člen kolektivu Kliniky.

Ničení věcí ale exekutor odmítl. Jak dlouho bude nyní samotné vyklizení trvat a co bude s lidmi, kteří objekt odmítají opustit, se zatím neví. Stávající situace může trvat i několik dní. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu