• Načítám...
>

Školní jídelny podporují zdravou stravu

  • 28. ledna 2019,
  • 19:09,
  • PRAHA 3,
  • Jaroslav Šetlík

Čtrnáct školních jídelen mateřských a základních škol v Praze 3 obdrželo certifikát Zdravá školní jídelna. Ten poukazuje na dodržování tzv. spotřebního koše stanovujícího požadavky na jídla podávaná ve školních jídelnách.

Reklama

Kvalita stravování dětí ve školách a školkách je často diskutovaným tématem. I proto se školní jídelny z Prahy 3 rozhodly zapojit do projektu Zdravá školní jídelna. 

"Projekt Zdravá školní jídelna je projekt Státního zdravotního ústavu, který vychází z doporučení Ministerstva zdravotnictví o doporučené pestrosti. To byl důvod, proč jsme do toho zapojili školní jídelny, protože všechny musí plnit zákony, vyhlášku o školním stravování. Ta doporučená pestrost je takový návod na to, jak to plnit správným způsobem," řekla Alena Strosserová, metodik školního stravování. 

Certifikát poukazuje na to, že školní jídelna, která jej obdržela, dodržuje pravidla tzv. spotřebního koše. Ten stanovuje, jaké požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školních jídelnách.

"To znamená hodně zeleniny, kuřecí maso, ovoce a vlastně i používat úplně nové výrobky jako je bulgur nebo kuskus," řekla Jaroslava Halmanová, vedoucí školní jídelny ZŠ Jeseniova.

"Využíváme regionálních potravin, zdravých potravin, sezónního zboží. Co nejzdravější složení jídelníčku je pro nás důležitá součást," řekl Václav Havelka, ředitel ZŠ Chmelnice.

Školní jídelny také mnohdy musí řešit jídelníčky určené dětem s bezlepkovou a bezlaktózovou dietou. 

"Jídla určujeme sami, takže na jídelníčku mají napsáno, které z těch dvou druhů jídel k nim patří. Pokud tam je nějaké omezení, tak ještě dodatek, že je to třeba bez tvarohu nebo sýra. Funguje to tak, že mě musí oslovit rodiče s tím, že mají dietní problém, sejdeme se, oni mi přinesou zdravotní potvrzení, sepíšeme smlouvu a domluvíme se na podrobnostech," řekla Zuzana Tíkalová, vedoucí školní jídelny ZŠ Chmelnice. 

Ředitelé škol i vedoucí jídelen se shodují na tom, že zdravá strava není jen o plnění předpisů ale zejména o tom, aby dětem chutnalo a odcházely spokojené.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu