• Načítám...
>

Kunratický potok se dočká revitalizace

  • 20. března 2020,
  • 10:52,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Kunratický potok a jeho bezprostřední okolí se konečně dočká dlouho plánované revitalizace. Po skončení prací se stane místem k relaxaci a odpočinku a získá také zcela nový vzhled s vytvořením několika meandrů. Díky tomu se v potoce začne dařit mnohem většímu počtu živočichů. S pracemi by se mělo začít příští rok v létě.

Reklama

Okolí Kunratického potoka je v některých jeho místech už delší dobu dost neutěšené a nebýt toho, jak potok příjemně šumí, místní by o něm zřejmě ani nevěděli a vyhýbali se mu obloukem. To by se ale mělo brzy změnit a potok se dočká náročné revitalizace. 

„My bychom rádi, ve třech částech, tak, jak nám to pozemkové poměry dovolí, toto koryto rozšířili, odebrali zeminu a pozvali lidi  k vodě, aby vůbec mohli sejít po nějakém hezkém chodníku k vodě a skutečně zjistili, že Braníkem nějaký potok teče,“ říká o projektu radní pro životní prostředí MČ Praha 4 Tomáš Hrdinka. 

Kromě zvelebení okolí potoka si od celého projektu pan radní slibuje, že úpravy budou mít především pozitivní ekologické dopady. 

„Ten napřímený tok lehce zmeandrujeme, uděláme v něm v rámci revitalizace příčné stupně, což jednak povede k prokysličení a tím pádem i zlepšení kvality vody a zároveň tok vody zpomalíme, takže v ní budou moct lépe přežívat různé organismy,“ vypočítává radní pro životní prostředí Tomáš Hrdinka. 

Revitalizaci Kunratického potoka zafinancují Lesy hlavního města Prahy, které spadají pod pražský magistrát. Celková částka by se měla vyšplhat zhruba na 20 milionů korun. Pokud vše dobře půjde, s pracemi by se mělo začít už v létě příštího roku. Po dokončení revitalizace se pak lidé mohou těšit na příjemné místo k rekreaci a odpočinku na čerstvém vzduchu.

„Součástí té komplexní revitalizace je doplnit okolí potoka o nejrůznější mobiliář a relaxační a herní prvky. O výsledné podobě se ale napřed musíme dohodnout s občany,“ uzavírá Tomáš Hrdinka, radní pro životní prostředí.

Setkání s obyvateli Městské části Praha 4 mělo probíhat v těchto dnech, ale vzhledem k bezpečnostním opatřením proti šíření pandemie koronaviru musela být zrušena. Občané městské části se ale nemusí bát a jakmile to bude možné, dočkají se náhradního termínu, kde se budou moct vyjádřit k tomu, jak by si okolí Kunratického potoka představovali. Ondřej Švec, televize Praha. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu