• Načítám...
>

Praha 4 si připomněla květnové události roku 1945

  • 11. května 2020,
  • 20:38,
  • PRAHA 4,
  • David Wilczek

Praha 4 si připomněla květnové události roku 1945. Vedení radnice se rozhodla uctít památku padlých i bez účast veřejnosti. Do budoucna plánuje postavit sochu generála Karla Kutlvašra, který byl velitelem povstaleckých vojsk.

Reklama

Zástupci radnice Prahy 4 si připomněli události Květnového povstání a zároveň 75. let od ukončení druhé světové války. Vzhledem k Vládním opatřením tento akt musel proběhnout bez účasti veřejnosti. 

"My jsme v letošním roce k tomu kulatému 75. výročí, připravovali řadu akcí, které měli toto výročí veřejnosti připomenout. Ty se samozřejmě konat nemohou. Budem se snažit o ně veřejnost nepřipravit v následujících letech," uvedl místostarosta MČ Praha 4, Michal Hroza.

Právě na území Prahy 4 došlo k mnoha střetům místních odbojových organizací s německým vojsky. Nejtěžší boje probíhali na Pankrácké pláni. 

"Jednak se zapojili menší místní povstalecké jednotky, ale také větší odbojové organizace. Například velmi významná odbojová organizace Trávnice, která na Vršovickém náměstí sestavila osm souprav obrněných vlaků, se kterýmis se pak účinně zapojila do boje proti esesákům v tomto prostoru," uvedl historik VHÚ, Tomáš Jakl. 

Významnou postavou Květnového povstání se stal generál Karel Kultvašr, který vedl povstalecká vojska.  Bohužel pro roce 1948 byl místo ocenění za své činy perzekuován. 

"Poté co se po 11 letech vrátil z komunistického vězení, tak jediná práce, která mu bila umožněna, byla práce skladníka v Nuselském pivovaruZ tohoto pivovaru odjel na lékařskou prohlídku. Poté však brzy zemřel na podlomené zdraví," uvedl místostarosta MČ Praha 4, Michal Hroza.

Význam této důležité osobnost by měla připomínat i nová socha, kterou plánuje Praha 4 postavit. A to v blízkosti Nuselské radnice. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu