• Načítám...
>

Praha 4 odhalila pamětní desku Josefu Kafkovi

  • 16. června 2020,
  • 22:27,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Pamětní desku účastníku protinacistického odboje Josefu Kafkovi dnes odhalili na domě v Otakarově ulici představitelé městské části Praha 4. Slavnostního odhalení se zúčastnila dcera Josefa Kafky Helena Mandelová. Ta má na umístění této desky nemalý podíl.

Reklama

Zástupci čtvrté městské části odhalili pamětní desku účastníku protinacistického odboje Josefu Kafkovi. Tato iniciativa vznikla na základě knihy, kterou vydala Kafkova dcera Helena Mandelová.

"Jednou takhle na radnici jsme měla v zasedací místnosti jednání a po jeho skončení jsem vyšla ven a paní asistentka mí říká, že na chodbě sedí taková stará paní, která by se mnou ráda mluvila. A ona mi tak neformálně krásně mluvila o knize, kterou jsem měla pocit, že v té kanceláři mám. Ona říkala, že jí dala mému předchůdci a neví, kam se ta kniha poděla. Šla jsem se podívat, tu knihu jí přinesla a ona se skoro rozplakala, měla z toho velkou radost. A předběžně jsem jí slíbila, že se tohle tady může stát," říká Irena Michalcová, starostka MČ Praha 4.

"Jsem udivená, jak to Praha 4 velkolepě pojala. Myslela jsem si, že se zúčastní tak 5-10 lidí, ale tohle je úžasné," říká Helena Mandelová, dcera Josefa Kafky.

Odhalení pamětní desky pokračuje Praha 4 v připomínání dějin této městské části.

"Praha 4 byla nejpostiženější částí, válečnou zónou pražského povstání, takže zároveň velmocí připomínání toho, co se tady přihodilo. Jsme moc rádi, že v tom můžeme dneska pokračovat," říká Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Podobných pamětních desek připomínajících účastníky protinacistického povstání má na svém území Praha 4 více než 300.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu