• Načítám...
>

Autobus Uličník pomáhá také v Praze 4

  • 10. září 2020,
  • 11:04,
  • PRAHA 4,
  • Markéta Frydrychová

Na dvě místa čtyřky pravidelně vyjíždí mobilní nízkoprahový autobus Uličník. Ten funguje jako preventivní program proti kriminalitě. Určený je všem ve věku 10 až 18 let a kromě poradny tu je k dispozici např. fotbálek a další hry.

Reklama

Městská část Praha 4 spustila pilotní projekt autobusu Uličník. Ten je součástí preventivního programu zaměřeného proti kriminalitě a je určen pro děti od 10 do 18 let.

"Já jsem Uličník viděla na jiné MČ a jelikož Praha 4 nemá jiné nízkoprahové zařízení, tak jsem si říkala, že by bylo fajn, kdybychom i v Praze 4 měli zařízení, které bude pomáhat dětem," řekla Lucie Michková, zastupitelka MČ Praha 4.

"Je to přestavený autobus na obytnou formu, do kterého jsme dostali vybavení z běžného nízkoprahového klubu a tady poskytujeme služby, které v běžném nízkoprahovém klubu můžeme nabízet. Přesunuli jsme je blíže dětem, jezdíme jim přímo vstříc," řekl Tomáš Rezek, vedoucí spolku R-mosty. 

Uličník nabízí neobvyklou a zábavnou formou podporu při řešení obtížných životních situací.

"Děti se setkávají s různými rysy, které jsou kolem vztahů, kolem rodiny a školy nebo kolem sousedství a společnosti obecně. Jsou tady různé sociální sítě a rizika spojená s kriminalitou, návykovým chováním a podobně. Naše působení je preventivní a nabízíme jim nové pohledy na ty věci, dáváme jim bezpečný prostor pro to, aby se to mohlo rozebrat. Jsme takoví další dospělí v jejich životě, ke kterým mohou docházet," řekl Tomáš Rezek. 

 V pojízdném klubu je také místo na psaní domácích úkolů. Děti si tu mohou zároveň zahrát různé stolní hry a podobně.

"Děláme různé vzdělávací pedagogické nebo osvětové kvízy, workshopy a primárně preventivní aktivity, pořádáme volnočasové turnaje a podobně. Jezdíme na výlety do zahraničí a po České republice," řekl Tomáš Rezek. 

Autobus se v průběhu léta pohyboval po městské části a začátkem školního roku se přesunul k základním školám. Jeho první zastávkou byla ZŠ Jílová, kde ho můžete navštívit každou druhou středu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu