• Načítám...
>

Praha 4 pohřbila opuštěné občany

  • 13. října 2020,
  • 18:50,
  • PRAHA 4,
  • Lukáš Kubát

V Praze 4 každý rok zemře několik desítek lidí bez toho, aby se někdo postaral o jejich poslední rozloučení. Ve velké většině jsou to staří lidé, kteří už nemají žádné příbuzné. Vedení městské části si tak pronajalo hrobku a postará se o důstojné rozloučení a místo pro odpočinek.

Reklama

Hrobka na Nuselském hřbitově, která patří Městské části Praha 4, se po roce opět otevřela a byly do ni uloženy ostatky těch občanů městské část, kteří zemřeli opuštění a nikdo je nepohřbil.

"To pietní místo jsme založili loni my, protože jak jsem říkala už v loňském roce, byla jsem velice překvapená, že existuje tolik nepohřbených lidí na úřadě a podobně a nikoho to v podstatě nezajímá. S panem kolegou Svobodou jsme se toho ujali a koupili jsme toto pietní místo. Překvapená jsem i tím, že opět máme asi přes 30 uren za ten rok. Je mi z toho trochu smutno, protože mi připadá, že je to docela dost lidí, o které nikdo nejeví zájem," řekla Irena Michalcová, starostka MČ Praha 4. 

Místostarosta Josef Svoboda připomněl, že lidé by měli žít a být vychováváni ke vzájemné úctě.

"A ta úcta vede k tomu, že zůstává vztah a určitá odpovědnost a my tady zažíváme, že máme spoluobčany, ke kterým se bohužel v době, kdy byli nemocní a dokonce zemřeli, nikdo nepřihlásil. Já si myslím, že si zaslouží úctu za to, co všechno ve svém životě vykonali. Určitě to nebylo málo a tak si myslím, že v zastoupení všech těch, kteří je v jejich životě vyprovázeli a neměli příležitost jim poděkovat, jsme tady my," řekl Josef Svoboda, místostarosta MČ Praha 4. 

Smutečním obřadem provázelo hned několik církevních hodnostářů.

"Oslovil jsem všechny církevní sbory, které fungují na Praze 4. Církev katolickou, evangelickou, husitskou. Bohužel v Praze 4 nemáme žádnou aktivní židovskou komunitu, jinak by byli vyzváni i bratři tohoto vyznání," řekl Josef Svoboda.

Poslední rozloučení s dvaatřiceti občany Prahy 4 doprovodila i živá hudba.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu