• Načítám...
>

Praha 4 podpořila Tibet vyvěšením vlajky

  • 10. března 2021,
  • 14:33,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 4 se připojila k akci Vlajka pro Tibet. Symbolickým vyvěšením vlajky tak i letos představitelé městské části podpořili projekt, který vznikl v polovině devadesátých let a který má poukázat na porušování lidských práv v Tibetu.

Reklama

I letos vyvěsili zástupci Prahy 4 na budově Nuselské radnice tibetskou vlajku. Vyjádřili tím podporu nenásilnému boji Tibeťanů za svobodu. MČ se tak přidala k celosvětové kampani, která každoročně připadá na 10. březen, tedy na den povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

"Dnešní den je dnem, kdy si připomínáme výročí, kdy se tibetský lid postavil na odpor proti čínské okupaci a zlovůli. Ta bohužel trvá až do dneška. Ne každý má ten komfort jako my, že si může žít ve svobodě. My jsme si také nějakým způsobem zažili totalitní okupování, takže podporujeme tibetský lid. Zároveň jsme si s kolegy říkali, že bychom mohli vyvěšovat i ujgurskou vlajku, protože to není jediný národ, který pod Čínou trpí," řekl Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4. 

Vyvěšení tibetské vlajky připomíná povstání, které vypuklo 10. března roku 1959 v hlavním městě Tibetu. O život tehdy přišlo 87 tisíc Tibeťanů a dalších 80 tisíc lidí, včetně čtrnáctého Dalajlámy, bylo okolnostmi přinuceno odejít do exilu.

"Já jsem měl možnost pět let jako starosta tu vlajku vyvěšovat a vždy jsem k tomu říkal, že zaplať pánbůh, že jsme někde jinde. Teď, když vidíme tu atmosféru strachu celoplanetárně, tak ta message z Tibetu, že je potřeba s vlastním strachem bojovat a držet hodnoty demokracie a práva, je o to důležitější a věřím, že se nám to bude dařit jak globálně, tak v každé konkrétní zemi. Držím Tibeťanům palce," řekl Petr Štěpánek, zastupitel MČ Praha 4. 

Praha 4 kromě vyvěšení vlajky každoročně pořádala nejrůznější kulturní akce, které se k tomuto datu vázaly. To v letošním roce není možné z důvodu nařízených vládních opatření.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu