• Načítám...
>

Praha 4 řeší vodní deficit biotopu Lhotka

  • 4. června 2021,
  • 16:35,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 4 v letošním roce plánuje vyřešit problematiku vodního deficitu a kalového hospodářství v Biotopu Lhotka. Vzniknout by zde mělo také několik nových gastro stánků.

Reklama

Biotopové koupaliště Lhotka vstupuje do 3. sezóny. Během ní se radnice chystá vyřešit posledních pár kroků, které povedou ke konci celkové rekonstrukce tohoto místa.

"My bychom chtěli letos definitivně vyřešit dlouhodobě deficitní vodní bilanci toho koupaliště, kdy muselo být v létě a v období sucha dopouštěno vodou z vodovodního řadu. Tak rádi bychom zde využili drenážních vod doteď nevyužívaných, co prosakuje ze dna koupaliště, ze studených sprch a nového vodního zdroje v rámci studny," řekl Tomáš Hrdinka, radní MČ Praha 4. 

Tato voda by po následné recyklaci proudila zpět do jezera. K tomu, aby voda splňovala veškeré hygienické předpisy, bude sloužit UV lampa.

"Zachovat ty unikátní parametry a tu její průhlednost tím, že budeme tu vodu nějakým způsobem ošetřovat tou hygienickou stabilizací pomocí UV lampy, nikoli pomocí nějaké chemie," řekl Tomáš Hrdinka.

"V rámci kalového hospodářství už to nebude vypadat tím způsobem, že to probíhá navenek, v rohu areálu, ve vaničkách, bude to moderní zařízení v rámci kalových jímek," řekl Filip Vácha, radní MČ Praha 4. 

Cílem je, aby byl biotop primárně zásobován přírodní vodou a ne vodou pitnou či uměle vyrobenou. Tomu všemu předcházelo několik průzkumů. Z nich vzešla studie, která vedla k zavedení této technologie.

"Až bude dokončena tato technologie, tak souběžně s tím pak budou vybudována sportoviště na konci areálu a také bude dokončena obnova oplocení areálu," řekl Filip Vácha.

Další novinkou, kterou na letošní rok Praha 4 plánuje, je vybudování několika gastro stánků.

"Cítili jsme, že to je jistou slabinou, je tady stan, jedno prodejní místo. Bude tady pět prodejních míst, pět kompletně vybavených kontejnerů, respektive velkých stánků dřevěných. V rámci těchto prací už vznikla nová přípojka elektrické energie, protože jsme byli limitováni příkonem, to už je vyřešeno. Dále tady probíhá náhradní výsadba stromů, probíhá tento měsíc a bude probíhat i na podzim," řekl Filip Vácha. 

Do budoucna by vedení Prahy 4 chtělo areál biotopu zpřístupnit po celý rok. Sloužit by měl mimo letní sezónu jako park a v plánu je i velká sauna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu