• Načítám...
>

Na Prahu 4 se vrátily Příběhy našich sousedů

  • 15. června 2021,
  • 9:43,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Po pětileté odmlce, opět městská část Praha 4, přivítala projekt Příběhy našich sousedů. V něm žáci osmých a devátých tříd, základních škol, zachytili vyprávění pamětníků klíčových momentů československých dějin. Letos se zaměřili na období od druhé světové války až po listopad 1989. Žáci audiovizuálním pojetím sledovali, jakou úlohu dnešní senioři, v konkrétním období, sehráli. Závěrečná prezentace a předání ocenění se konala na Nuselské radnici. Televize Praha byla u toho!

Reklama

Hrdinů nám historie nabídla mnoho. Stále se ale najde řada těch zapomenutých, kteří žijí vedle nás. Možná to jsou dokonce naši sousedé a my o nich přitom vůbec nevíme. A právě na ně se zaměřil projekt organizace Post Bellum Příběhy našich sousedů, do kterého se zapojili žáci vybraných základních škol.

"Jejich úkolem je najít ve svém okolí pamětníka. Někoho, kdo zažil nějaké zajímavé věci během dvacátého století a zdokumentovat jeho příběh," konkretizovala Magdalena Benešová, vedoucí vzdělávacích projektů Post Bellum. 

Ten pak představili veřejnosti. Zvolit mohli formu reportáží a videí. Svou práci pak prezentovali v Nuselské radnici. Na tři nejlepší týmy čekaly hodnotné ceny. Výběr osobností, které se staly objektem zájmu, byl velmi pestrý.

"Vybrali jsme si vlastně dědečka jednoho mého spolu kolegy. A vybrali jsme si ho, protože má zajímavý příběh. On vlastně dělal v televizi za dob socialismu. A právě ten šedesátý osmý rok natáčel. Byl tam v podstatě. Oni to neměli povolené. Ono to bylo nelegální to natáčení, ale byli tam a dělali něco vlastně pro tu naši zemi," popsal Matěj Žalud, žák Základní školy Křesomyslova.

Projekt Příběhy našich sousedů se do čtvrté městské části vrátil po pětileté odmlce, a to i přesto, že koronavirová pandemie přinesla řadu omezení.

"K řadě těch setkání nemohlo dojít osobně. Muselo dojít online. Což samozřejmě pro ty děti je nějak omezující. Takže určitě to nebylo jednoduché a já jsem strašně rád, že to, že se přesto podařilo jako přitáhnout k tomu projektu pozornost pětačtyřiceti dětí ze čtyř našich škol," upozornil Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Kromě propojování generací, projekt žákům nabídl také možnost nahlédnout do světa médií, kdy se mohli naučit pracovat se střihačskými programy a hledat v archivních materiálech. Z některých se tak mohou například stát šikovní reportéři nebo dokumentaristé. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu