• Načítám...
>

Praha 4 zve na výstavu Počátky teroru

  • 13. září 2021,
  • 14:25,
  • PRAHA 4,
  • Lenka Castillo

Městská část Praha 4, ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů, pořádá venkovní výstavu s názvem Počátky teroru. Vidět ji můžete na náměstí Gen. Kutlvašra v Praze 4. Potrvá do 1. října.

Reklama

Neotřelý pohled na dění v odstoupených, pohraničních oblastech Československa, po podepsání mnichovské dohody, nabízí výstava „Počátky teroru“, kterou můžete vidět na náměstí Gen. Kutlvašra v Praze 4. Ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů ji připravila městská část Praha 4.

"To hlavní, co ta výstava říká a co my nevíme, nebo alespoň pro mne to samozřejmě bylo překvapení, je: že si musíme uvědomit to, že ta policejní operace, která následovala po tom obsazení pohraničí, byla vlastně první velkou operací těch německých policejních složek, nacistických policejních složek. Že oni vlastně tady, v tom obsazeném pohraničí, měli takovou laboratoř toho, kde se bohužel učili to, co pak využili v celé té obsazené Evropě v průběhu druhé světové války," upozornil Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Významnou úlohu plnil například takzvaný Sudetoněmecký dobrovolnický sbor, jehož činnost měla charakter teroristické organizace. Příslušníci SS a policie, kteří získali první zahraniční zkušenosti právě v operacích proti Československu, se během války podíleli na nejbrutálnějších zločinech v Polsku, na Balkáně a na okupovaných územích tehdejšího Sovětského svazu.

"Ta okupace pohraničí nebyla jen vojenskou akcí. Hned za těmi postupujícícmi vojáky wehrmachtu tak postupovalo gestapo, vojska SS a vlastně ihned začali s tím vyhledáváním těch takzvaných nepřátel říše, a to samozřejmě byli českoslovenští občané jak české, tak německé národnosti," doplnil Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Výstavu Počátky teroru připravil autorský tým pod vedením Jana Vajskebra. Navštívit ji můžete až do 1. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu