• Načítám...
>

Praha 4 si připomněla Památný den sokolstva

  • 8. října 2021,
  • 16:06,
  • PRAHA 4,
  • Marek Tereba

Praha 4 si již tradičně připomněla Památný den sokolstva. Slavnostní a zároveň pietní akt byl uspořádán před Nuselskou radnicí, kde byla vyvěšena i sokolská vlajka. Nechyběli zástupci radnice ani členové sokolské jednoty.

Reklama

Přímo z rukou radního městské části Praha 4, a zároveň starosty TJ Sokol v Podolí, byla na budově staré radnice v Nuslích slavnostně vyvěšena vlajka České obce sokolské. Radnice i přítomní občané tímto uctili památku obětí, které zahynuly přesně před 80 lety. 

"8. října 1941 byla "Akce Sokol". Akce Sokol byla nařízena tehdejším, nově zřízeným protektorem Reinhardem Heydrichem, kdy v noci ze 7. na 8. října bylo pozatýkáno, po celé republice, více než tisíc pět set činovníků Sokola a většina z nich, asi 93 procent, se nedožila konce války. Byla umučena, utrízněna nebo zasřelena," připomněl Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4.

U vyvěšování vlajky také tradičně nechyběli členové sokolské jednoty. Někteří tam cvičí od útlého mládí až dodnes.  

ANKETA

Vlajka se již tradičně vyvěšuje právě v Nuslích. Tato část čtvrté městské části byla v historii velmi významným místem.  

"Obzvláště Nusle byly, na konci druhé světové války, jedním z hlavních dějišť Pražského povstání. A proč tady v Nuslích? Je to naše radnice historická a my vždy tady vyvěšujeme vlajky, které se týkají určitých významných událostí," dodal Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4.

Památný den sokolstva je také od roku 2019 oficiálním, významným dnem České republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu