• Načítám...
>

Divadlo na Fidlovačce oslavilo 100. narozeniny

  • 18. ledna 2022,
  • 11:15,
  • PRAHA 4,
  • Marek Tereba

První diváci do Divadla na Fidlovačce mohli přicházet už začátkem minulého století. Teď už má za sebou 100. narozeniny. Čím vším si legendární divadlo za celé století prošlo?

Reklama

Otevřeno bylo v listopadu 1921. Podruhé, po dvacetileté pauze, v roce 1998. Loni oslavilo Divadlo na Fidlovačce 100. výročí. Jakých bylo pro divadlo těch posledních sto let? Velmi proměnlivých. Prošlo si opravdu velkými pády. Nakonec to ale vždy dopadlo dobře a Fidlovačka si v Nuslích našla své místo.

"Válečné období bylo obtížnější, jako vše. Hrozilo divadlu i to, že tady bude nějaká výroba provazů a podobně. Po válce jeho kariéra pokračovala. V padesátých, šedesátých letech se stalo součástí Hudebního divadla Karlín. Byla to filiálka karlínského divadla. Bylo často oblíbenější, to nuselské hudební divadlo, nežli Karlín samotný. Na údržbu toho objektu se nikdy příliš nedbalo," popsal Jan Koťátko, ředitel Divadla na Fidlovačce.

Kvůli špatnému technickému stavu bylo nakonec v 70. letech zcela uzavřeno. Zachráněno bylo vlastně díky zásahu herečky Elišky Balzerové. S kolegou Tomášem Töpferem založili Nadaci Fidlovačka. A v roce 1998 divadlo znovu otevřeli. Další rána přišla odchodem Tomáše Töpfera do Divadla na Vinohradech.

"A divadlo se postupně také dostávalo do situace, kdy nevědělo, jaká bude jeho další budoucnost. Tehdy jsem sem přišel já. To bylo v roce 2016. Společně s kolegou Jarošem se nám podařilo oslavit sté výročí," doplnil Jan Koťátko, ředitel Divadla na Fidlovačce.

K velkému jubileu si Fidlovačka nadělila několik novinek v reportoáru.

"Povedlo se nám uvést nový rodinný, skoro vánoční muzikál Betlém hledá Superstar, který diváci budou moci vidět každý rok v adventním čase u nás. A teď právě u nás na zkušebně zkoušíme Absolventa, kterého určitě diváci znají z filmové verze s Dustinem Hoffmanem. U nás to bude v hlavních rolích s Danielem Krejčíkem a Jitkou Schneiderovou v režii Natálie Deákové," upozornil Petr Veselý, režisér.

Právě herec Daniel Krejčík se na prknech divadla objevuje hned v několika hrách.

"Já na Fidlovačce hraji teď čtvrtým rokem. A hraji v Šakalích létech v muzikálu, pak v Dánské dívce a teď nově zkoušíme premiéru Absoventa. Což jsou všechno strašně velké, hezké tituly. Absolvent je třeba adaptace, která se hrála v Londýně ve West Endu. Dánská dávka byla světová premiéra, Šakalí léta jsou muzikál, který každý zná. A pro mě je to vlastně jako velká čest v takových titulech a takové ikonické role hrát," konstatoval Daniel Krejčík, herec.

Na Fidlovačku můžete zajít i na nejnovější hru, která měla premiéru v prosinci. Těšit se můžete na chorvatskou komedii Muž mojí ženy. V hlavních rolích s Davidem Novotným a Michalem Dlouhým.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu