• Načítám...
>

Dopravní podnik dokončil geologický průzkum metra D

  • 19. ledna 2022,
  • 16:46,
  • PRAHA 4,
  • Marek Tereba

Dopravní podnik dokončil geologický průzkum stavby trasy metra D. Stavba nyní čeká na hlavní, stavební povolení ke stavbě prvního úseku, a to z Pankráce na Olbrachtovu.

Reklama


Třicet metrů pod zemí, na celkem čtyřech místech v okolí stanice metra Pankrác, prováděl dopravní podnik geologické průzkumy, které jsou zároveň nultou etapou výstavby linky metra D. První dva skončily v srpnu loňského roku, zbylé dva až nyní. Za dobu stavby vyvezli dělníci přesně 3383 nákladních vozidel se zeminou. 

"Tento geologický průzkum byl zahájen někdy v létě roku 2019 a dnes tu v podstatě stojíme u jeho ukončení. Co se týká samotného podzemního díla, tak ražby probíhaly za pomoci nové rakouské tulenovací metody. Tady, vedle mě, můžete vidět speciální vrtací vůz, kterým se samozřejmě vrtají radiální svorníky a nějaké vystřelovací prvky," uvedl Štefan Igor, hlavní stavbyvedoucí firmy Metrostav.

"Ta stavba samotná nebo, jak mi říkáme, ta nultá fáze výstavby metra D, ve formě toho geologického průzkumu, tak pro nás byla nesmírně důležitá, jako pro investora té stavby. Jednak, abychom si opravdu ověřili ty geologické podmínky, které tady v té složité pankrácké oblasti jsou. Abychom se vyvarovali, během stavby, takovým nepříjemným překvapením," konstatoval Petr Witowski, ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Stavba metra D je rozdělena na několik etap. Ta první by se měla začít stavět na jaře tohoto roku a povede z Nových Dvorů, kolem Thomayerovy nemocnice a nádraží Krč, až na Pankrác, kde zároveň vznikne přestupní stanice na linku C.

Právě stojíme v přestupní chodbě mezi budoucí linkou metra B a linkou metra C. Ta se nachází asi pět metrů nad námi. Tudy budou cestující vycházet směrem k obchodnímu centru Arkády Pankrác.

V dalších etapách by mělo metro dojet z Nových Dvorů až do Písnice. Tam by zároveň mělo vzniknout velkokapacitní P+R parkoviště. Na druhé straně by od Pankráce mělo pokračovat přes náměstí Bratří Synků až na náměstí Míru. 

"Metro umožní rozvoj těch lokalit, které jsou třeba zatím nedostavěny. Je to hlavně okolí nádraží Krč, Thomayerovy nemocnice, Libuše. A tím pádem je hrozně důležité vlastně pro další rozvoj celého města," zdůraznil Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Samotná stavba by měla stát asi 60 miliard korun a měla by začít v řádu týdnů. Ministerstvo dopravy momentálně řeší připomínky některých obyvatel. Až poté bude moci stavební úřad zpravomocnit stavební povolení. 

"Aktuálně už jsme proinvestovali téměř dvě miliardy korun. Významná částka samozřejmě leží před námi. Téměř šedesát miliard korun pro tu životaschopnou, provozuschopnou etapu od Pankráce na Nové Dvory. My jsme připraveni proinvestovat zhruba polovinu z vlastních prostředků, a tu druhou polovinu zamýšlíme si vypůjčit. Zaúvěrovat město. Aktuálně jednáme s Evropskou investiční bankou," vysvětlil Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Tady, kolem mě i za mnou, můžete vidět už prvopočátky tunelu, do kterého linka metra D přijede ve směru od Krče. Celý tento, přibližně tři sta metrů dlouhý úsek, trvalo postavit dva roky. Pracovalo se ve dne i v noci, sedm dnů v týdnu.

První etapa by měla být hotova v roce 2029. Tedy za sedm let bychom se  mohli metrem projet z Pankráce až na Nové Dvory. Cestující budou na lince vozit nové soupravy bez řidiče. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu