• Načítám...
>

Opravy Branické ulice v Praze 4 jsou u konce

  • 25. února 2022,
  • 14:36,
  • PRAHA 4,
  • Jan Varga

Branickou ulicí už dnes projedete po novém povrchu. V okolí zhruba kilometrového úseku přibyl také nový mobiliář, několik desítek stromů a také místo, kde se mohou lidé setkávat. Skončila tak téměř šestiletá rekonstrukce, která probíhala v několika etapách. Opravy za téměř 90 milionů korun provedla Technická správa komunikací hl. m. Prahy.

Reklama

Rekonstrukce Branické ulice v Praze 4 je na svém konci. Dlouholeté opravy dnes symbolicky zakončilo zasazení dřevěné lodě před místní Dům s pečovatelskou službou. Nový prvek má například sloužit jako záchytný bod v této části.

"Je tady lodička, protože Braník je u Vltavy a trošku o ní přišel, protože mu jí odřízla Jižní spojka a Barrandovský most, ale v podstatě relativně nedávno se tady ještě vylévala řeka, takže ta lodička by se sem mohla zatoulat," řekla Lucie Vlachová, architektka.

Oprava se týkala zhruba kilometrového úseku ulice, položený je nový povrch, z části asfaltový, aby snížil hluk. Kostková dlažba tak zůstává jen v obytných částech. Přibyl nový mobiliář a také tu mají nové místo setkávání.

"Úpravou tohoto prostoru vzniklo takové nové komunitní centrum Braníku, kde se pořádají různé akce typu vepřových hodů nebo vánočních setkání, byl zde pořízen i speciální mobiliář," řekl Tomáš Hrdinka, radní MČ Praha 4.

Po několika desítkách let se do ulice také vrací stromy. Ty si v ulici přáli hlavně obyvatelé. Jedná se o zhruba třicet kusů dřezovců, které jsou vhodné právě do městského prostředí.

"Co je na tom jiné než obvykle je to, že pro ty stromy byl vymyšlen zvláštní způsob zavlažování, což je vidět i na té speciální dlažbě, která umožňuje vsak vody, pokud by té vody náhodou po nějaké přívalové srážce bylo mnoho, tak ty stromy jsou zdrenážované do kanalizace a navíc je zde použit velmi kvalitní substrát, který spolu s tím vodním blahobytem umožňuje těm stromům vyrůstat, aby tady vytvořily potom veliké koruny a příhodný stín," řekl Tomáš Hrdinka. 

Investice hlavního města Prahy vyšly na zhruba 89 milionů korun. Opravy ulice probíhaly v několika etapách a trvaly téměř šest let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu