• Načítám...
>

Praha 4 připomněla tragédii invaze v Tibetu i na Ukrajině

  • 11. března 2022,
  • 14:19,
  • PRAHA 4,
  • Marek Tereba

Praha 4 se připojila k akci Vlajka pro Tibet. Symbolickým vyvěšením vlajky tak i letos představitelé městské části podpořili projekt, který vznikl v polovině devadesátých let a který má poukázat na porušování lidských práv v Tibetu.

Reklama

Vyvěšením Tibetské vlajky na budovu Nuselské radnice si čtvrtá městská část připomněla výročí Tibetského národního povstání. Cílem vyvěšení je poukázat na porušování lidských práv v Tibetu. Výročí každoročně připadá právě na 10. března. 

"V tyto dny je to hodně symbolické, protože už tady vlaje vlajka ukrajinská, Tibet v podstatě je na tom podobným osudem, kdy se jedna velmoc rozhodla, že tuto zemi si obsadí a znásilní," řekl Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4.

Tibetské národní povstání vypuklo právě 10. března roku 1959 v hlavním městě Tibetu. O život tehdy přišlo téměř 90 tisíc Tibeťanů a další desítky tisíc tamních obyvatel byly nuceny odejít do exilu.

"Bohužel si to připomínáme v době, kdy všichni sledujeme tu nesmírně brutální agresi Ruské federace na Ukrajině. Já bych možná přeci jen u této příležitosti zmínil, že i občané Prahy 4 můžou teď pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny. My jako městská část jsme zřídili centrum, kde se sbírá především zdravotní materiál, je to přímo tady v ulici v Táborské 36," řekl Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Praha 4 také v minulosti pořádala v souvislosti s výročím různé kulturní akce zaměřené právě na tibetskou kulturu. V posledních letech a ani letos se kvůli zřejmým důvodům nekonají. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu