• Načítám...
>

Nový cirkus pojí akrobacii s dalšími uměleckými prvky

  • 21. března 2022,
  • 18:16,
  • PRAHA 4,
  • Dagmar Kopečková

Za uměleckou formou známou jako nový cirkus jsme se vydali do pražského Divadla BRAVO! Co obnáší tato umělecká disciplína? Jak dlouho trvá nazkoušení představení a jak se akrobaté připravují před inscenací? Dozvíte se v reportáži.

Reklama

Nový cirkus je bezesporu jedním z vizuálně nejzajímavějších uměleckých forem. Navazuje pochopitelně na tradiční cirkus, slučuje ale více uměleckých složek, například žonglování, moderní tanec nebo hudbu. Přidává také divadelní dramaturgii a režii.

"Myslím si, že to je obor, který ten boom v České republice teprve zažívá, že je tady toho ještě hodně co zlepšovat, v čem se zlepšovat a myslím si, že i pro diváka je to hodně vizuálně atraktivní, protože některé ty věci jsou dechberoucí," řekl Matyáš Ramba, performer.

Zatímco běžně divadla představení nazkoušejí v řádu měsíců, akrobaté se na některé těžší kousky připravují mnohem déle. 

"Zkoušení samotného představení je taková už finální podoba celého zkoušení, protože my začínáme zkoušet většinou rok předtím, než to představení samotné vzniká a pak samotné zkoušení před premiérou trvá třeba dva nebo tři měsíce, jak kdy a tam už se pak vytváří celá choreografie a to, co jsme se naučili za celý ten rok dohromady. Jelikož děláme spoustu akrobacie, tak to za měsíc prostě nejde stihnout, takže na to potřebujeme celý rok a možná i více," řekl Lukáš Macháček, performer.

Rozdíl mezi činoherním představením a novým cirkusem je patrný samozřejmě i v rámci přípravy před začátkem inscenace. Novocirkusoví performeři se nerozmlouvají, ale rozcvičují. 

"Tady je to hlavně akrobatická příprava, nějaké opakování choreografií, rozcvička, zahřátí svalů a zkouška těch nejtěžších triků, ty se musí zkusit i před tím představením, aby se nikomu nic nestalo," řekl Matyáš Ramba, performer.

"Jsou představení, která hrajeme víckrát v měsíci, to znamená, že na ně nemusíme tolik zkoušet, takže sem přijdeme tři nebo čtyři hodiny před představením, připravíme stage, připravíme jeviště, pak se rozcvičíme, což je třeba hodina a půl před představením a odehrajeme," řekl Vítězslav Ramba, performer.

Pokud by se někdo chtěl věnovat právě novému cirkusu, předešlá pohybová průprava je vždy velkou výhodou. Je ale třeba se připravit na značnou fyzickou zátěž. A občas se může přihodit i nějaký ten úraz. 

"Jednou se mi stalo, že mi během představení praskl meniskus a ještě jsem s tím dohrál asi půl hodiny, takže se to stává i během představení. Během toho představení je to takové, že si to ani moc neuvědomujete, jak máte ten adrenalin vyplavený, takže je to spíše horší po tom představení, pak to začne všechno přicházet k sobě," řekl Jindřich Panský, performer.

Adrenalin pociťují bezesporu i samotní diváci, kterým se občas během představení až zatají dech nad tím, co se na jevišti odehrává. Každopádně však nový cirkus slibuje krásnou podívanou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu