• Načítám...
>

Na náměstí Generála Kutlvašra se konal pietní akt

  • 10. května 2022,
  • 14:53,
  • PRAHA 4,
  • Dagmar Kopečková

I letos se v městské části Praha 4 připomínalo výročí konce 2. světové války. Jeden z pietních aktů se konal u Památníku Tří odbojů na náměstí Generála Kutlvašra. Po ceremoniálu se následně zúčastnění přesunuli k bustě generála Karla Kutlvašra, kde pietní akt pokračoval.

Reklama

Radnice městské části Prahy 4 se zúčastnila pietního aktu u pomníku Tří odbojů na náměstí Generála Kutlvašra. Pietní akt se už tradičně koná u příležitosti výročí konce 2. světové války. Městská část si zde připomíná její oběti, ale i hrdiny. 

"Připomínáme si jako každý rok květnové události a tento pietní akt je pro nás nejvýznamnější. Teď dva roky to bylo jen v omezené míře kvůli covidu, takže já jsem moc ráda, že to můžeme znovu absolvovat," řekla Irena Michalcová, starostka MČ Praha 4.

Po proslovu starostky městské části Ireny Michalcové uctili zúčastnění památku zesnulých minutou ticha a zazněla i česká hymna. Delegace se následně přesunula k bustě generála Karla Kutlvašra, který byl československým legionářem, vojenským velitelem Pražského povstání, ale i politickým vězněm.

"My si ho připomínáme tady v Nuslích, protože on po těch 11 letech, které strávil v komunistickém žaláři, kdy se konečně po té amnestii v roce 1960 dostal na svobodu, žil bohužel vzhledem ke svému zdravotnímu stavu necelý rok a jedním z míst, kde pobýval, tak byly tady Nusle. A on tady v Nuselském pivovaru, to byla jedna z mála věcí, které ho komunisté nechali dělat, dělal skladníka a hlídače. Tady jsme kousek od místa, kde on strávil poslední rok svého života," řekl Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Praha 4 plánuje památku vojenského velitele Karla Kutlvašra uctít i dalším počinem. Na území městské části by měla být totiž v budoucnu postavena generálova socha. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu