• Načítám...
>

Praha 4 se pyšní pamětní tabulkou Mykoly Rossinevyče

  • 12. května 2022,
  • 16:03,
  • PRAHA 4,
  • Dagmar Kopečková

Praha 4 slavnostně odhalila pamětní tabulku ukrajinského emigranta Mykoly Rossinevyče. Ten se stal obětí komunistického režimu. Tabulka byla připevněna na dům, který Rossinevyč obýval před svým zatčením.

Reklama

V ulici Viktorinova v pražských Nuslích byla slavnostně umístěna pamětní tabulka ukrajinského emigranta Mykoly Rossinevyče. Ten se stal ve 40. letech 20. století obětí komunistického režimu. Pamětní tabulky jsou připevňovány v rámci projektu Poslední adresa, který připomíná statisíce obětí sovětského systému.

"Připomínáme bývalého ukrajinského emigranta Mykolu Rossinevyče, který byl příslušníkem ukrajinské armády a v Praze v Československu po roce 1922 mohl dokončit své vzdělání, získal profesi lesního inženýra a pracoval a strávil zde fakticky 25 let svého života, ale bohužel po válce po příchodu sovětské armády byl zatčen a odvlečen do Sovětského svazu," řekla Anna Chlebina, historička ÚSTR.

Smyslem projektu Poslední adresa je označit dům, v němž naposledy bydlel právě člověk, který zemřel vinou komunistických represí. Poslední adresa je původem ruská občanská iniciativa, české verze projektu se zhostil Ústav pro studium totalitních režimů.

"Tabulka je záměrně malá a je v ní prázdné okýnko, to znamená zmizelý člověk. To je místo pro fotografii. Dá se říci, že v tuto chvíli je na území České republiky umístěno několik desítek různých tabulek Poslední adresy, ale do české části projektu se počítají třeba i tabulky umístěné na území Ruska nebo Ukrajiny," řekla Anna Chlebina.

"Tento projekt je pro nás zajímavý a důležitý tím, že připomíná další stránky historie, která souvisí s Prahou 4 a je to historie, která byla pohnutá. Je potřeba ty dějiny skutečně pojímat z celé šířky dějin a tento hrdina ukrajinského národa je úzce spojen s Prahou 4. Čili pro nás je to významné i tím, že to je i historie našich občanů a obyvatel," řekl Zdeněk Kovářík, místostarosta MČ Praha 4.

Česká verze Poslední adresy se soustředí na jednotlivé osudy obětí komunistického režimu. Motto projektu zní „Jedno jméno, jeden život, jedna tabulka“.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu