• Načítám...
>

Praha 4 připomíná atmosféru prvních svobodných voleb

  • 30. června 2022,
  • 14:43,
  • PRAHA 4,
  • Marek Tereba

Náměstí Generála Kutlvašra v Nuslích nyní hostí panelovou výstavu připomínající důležitost prvních svobodných voleb. Tu Praha 4 připravila s Ústavem pro studium totalitních režimů a Archivem bezpečnostních složek a odkrývá i dosud nezveřejněné texty.

Reklama

Třináct osudových osobností připomíná jeden z nejvýznamnějších okamžiků, kterým byla dovršena Sametová revoluce, svobodné volby. První po čtyřiceti letech. A právě od jejich konání letos uplynulo 32 let. Jednoznačným vítězem se tehdy stalo Občanské fórum.

"Byly to volby velmi zvláštní, protože byla dominantní jedna nová síla, Občanské fórum, kdy se dokonce speciálně udělal mechanismus, aby to nebylo příliš, takže se udělal speciální mechanismus přepočtu, takže se dělilo lichými čísly a bylo to zajímavé i tím, že celá Praha a i všechna další města se na to dlouhodobě těšila," řekl Zdeněk Kovařík, zastupitel MČ Praha 4.

"Já chci říci, že jsem moc vděčný Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek, že tuhle výstavu k tomu kulatému výročí těch prvních svobodných voleb připravili, protože to považuji za strašně důležité," řekl Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Významné osobnosti, které jsou na panelech zobrazeny, tvoří třeba prezidenti Václav Havel, Václav Klaus či gymnastka Věra Čáslavská.

"Nezapomeňme na řadu dalších významných členů té doby. Myslím si, že ta doba byla už předznamenáním doby těchto dvou významných osobností, ke kterým se později přidal dnešní prezident. Je to záležitost, která ty 90. léta charakterizuje a ta výstava ale charakterizuje spíš těmi svými obrázky tu náladu té společnosti," řekl Zdeněk Kovařík, zastupitel MČ Praha 4.

"V tom roce 89 se významným způsobem podíleli na tom, že dnes máme možnost volit, což si můžeme mimochodem vyzkoušet hned teď v září v těch komunálních volbách, které nás čekají," řekl Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Citáty na výstavních panelech pocházejí zejména z období krátce po listopadu 89 a autoři výstavy je vybírali z dobového tisku, ale i dosud nezveřejněných dokumentů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu