• Načítám...
>

V Praze 4 opět vyvěsili sokolskou vlajku

  • 7. října 2022,
  • 12:04,
  • PRAHA 4,
  • Jan Varga

V Praze 4 opět vlaje sokolská vlajka. Připomíná smutné události z roku 1941. Tehdy gestapo pozatýkalo zhruba patnáct set členů tělovýchovné jednoty a většina z nich skončila v koncentračních táborech. V Praze 4 si vyvěšením vlajky tuto událost připomínají už pátým rokem.

Reklama

Sedmého října v Praze 4 opět vyvěsili sokolskou vlajku. Na budově radnice v Nuslích bude znovu připomínat události, ke kterým došlo v roce 1941. Nacisté se tehdy právě v těchto dnech rozhodli v rámci takzvané sokolské akce rozmetat všechny síly tělovýchovné jednoty v protektorátu Čechy a Morava. Pozatýkali na patnáct set členů a většina skončila v koncentračních táborech.

"Rozsáhlost té akce proti Sokolu jasně dokazuje, jak veliký strach nacistický okupační režim ze sokolského hnutí měl, nepochybně si nemohl nevšimnout X. sletu v roce 1938 jako ohromného veřejného vystoupení sokolů proti tomu hrozícímu nástupu nacismu, hrozící okupaci, takže si myslím, že bylo jasné, že ten strach toho okupačního režimu je veliký," řekl Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Vlajka teď bude vlát na radnici po celý měsíc. Praha 4 je největší městskou částí a sdružuje tak i velký počet sokolských jednot. Odkaz přežívá i na radnici. Sám radní Jaroslav Míth se totiž k sokolům hrdě hlásí.

"Já to mám trošku jednodušší, já jsem sokol sám o sobě a i jsem starosta Sokola Podolí, takže je to pro mě esenciální záležitost a tady na radnici už pátým rokem děláme tradici, že si připomínáme tento den slavnostním vyvěšením vlajky, připomenutím, setkáním s představiteli místních sokolů, protože na Praze 4 máme asi 5 sokolských jednot," řekl Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4.

Tradičními aktivitami Sokola je samozřejmě cvičení. V rámci jednot se ale mohou lidé i vzdělávat ve společenské výchově a účastnit se také mnoha závodů. Sokol letos slaví už sto šedesát let své existence.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu