• Načítám...
>

V branických ledových vodách se proháněli otužilci

  • 29. ledna 2023,
  • 14:08,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Poslední lednovou sobotu uspořádal 1. plavecký klub otužilců Praha za podpory kampaně Suchej únor tradiční soutěž Branické ledy. Letos šlo už od 20 ročník této soutěže, při které se sešli milovníci studených vod. Závodilo se ve třech kategoriích a akce zároveň vzdala hold legendárnímu otužileckému plavci Ladislavu Nickovi, který se do ledové vody ponořil ještě ve svých nedožitých 98 letech.

Reklama

Na Branické louce proběhl už 20. ročník tradiční soutěže Branické ledy, kde se mezi sebou utkalo celkem 258 otužilců, mezi nimi bylo i 83 žen, kteří si přišli za chladného počasí zaplavat, posunout své limity a udělat něco pro své zdraví.

"Je to výborné jako prevence nemocí z nachlazení, obecně to zvyšuje imunitu, všichni otužilci mají zpravidla šťastnější život, usmívají se a je to dobré na náladu při rekonvalescenci nebo nějakých úrazových stavech, zlepší to termoregulaci, někdo vám řekne, že to je dobré na alergie a někdo na kožní problémy. Má to spoustu zdravotních pozitiv," řekl Tomáš Prokop - předseda klubu otužilců Praha.

Venkovní teplota jeden stupeň, teplota vody 3,5 stupně. Pro někoho je to pořádná zima, ale pro někoho zase skvělé podmínky pro otužování a zimní plavání.

anketa

Letošní ročník byl věnován otužileckému nestorovi Ladislavu Nickovi, který se do chladných vod ponořil ještě ve svých nedožitých 98 letech. Tentokrát bylo nejstaršímu účastníkovi Andreji Dzubovi 80 let, tomu nejmladšímu naopak pouhých 15 let. Plavání ve studené vodě je přitom u Čechů stále populárnější. 

"Určitě je od rok od roku více otužilců, nejen na soutěžích, ale na každém břehu. Každá volná plocha v zimě otužilce láká a je jich čím dál tím více," řekl Tomáš Prokop - předseda klubu otužilců Praha.

Generálním partnerem se pro letošek stala organizace Suchej únor s aktuálním tématem Nepít je umění. V Čechách se totiž přes milion lidí pohybuje na hraně rizikového pití a odložit skleničku s alkoholem pro ně není vůbec jednoduché. 

"Zároveň bereme, že jisté umění je i to otužování. Posouvání hranic skrz opouštění komfortní zóny. A to může být pro někoho jak to nepití, tak právě pobyt ve studené vodě. Sucháč je často spojen s nějakou podporou zdraví, lepšího životního stylu, takže to spolu krásně souvisí," řekl Petr Freimann - ředitel organizace Suchej únor.

Organizace pak zároveň pro vítěze Branických ledů připravila hned několik zajímavých cen. 

"My máme letošní merch umělecké dílo, které je ztvárněné na osušce, takže letošní účastníci dostanou právě tyto osušky, knihy Suchej únor a nějaké další drobnosti," řekl Petr Freimann - ředitel organizace Suchej únor.

Vlézt si do vody, která má jen 3,5 stupně, jistě není pro každého a všichni závodníci museli splnit lékařský test. A nikdo v takto studené vodě neplaval zdaleka poprvé. Otužování, třeba zatím jen doma ve sprše, vám ale může pomoci například na křečové žíly, revma a především si posílíte celkovou imunitu. A to rozhodně není na škodu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu