• Načítám...
>

V Praze 4 ožily Příběhy našich sousedů

  • 9. února 2023,
  • 13:48,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Praha 4 opět přivítala projekt Příběhy našich sousedů. V něm žáci osmých a devátých tříd základních škol zachytili vyprávění pamětníků klíčových momentů československých dějin. Příběh pak zpracovali například do rozhlasové hry, dokumentu nebo animovaného filmu.

Reklama

I v nejsmutnějších dobách naší historie byli hrdinové. Dodnes se ale najdou takoví, jejichž příběhy byly zapomenuty. Často jsou to docela obyčejní lidé, kteří žijí vedle nás. Soused, babička nebo klidně uklízečka v práci, o kterých vlastně vůbec nic nevíme. A právě na ně se zaměřil projekt organizace Post Bellum: Příběhy našich sousedů, do kterého se zapojili i žáci některých základních škol.

"Zabývají se tím, že zpracovávají pamětnický příběh, který my potom převedeme do nějakého mediálního výstupu, někdy je to video, někdy audio a jedná se vždy o nějakého pamětníka, který má většinou vazbu na Prahu 4," řekla Andrea Konderlová - koodinátorka projektu Příběhy našich sousedů.

V tomhle případě se jednalo o příběh pana Jana Choděry, dědečka Terezy Linhartové - žákyně 8. třídy. Ta dědečka nejdříve vyslechla a spolu s pětičlenným týmem svých spolužáků pak v dílně kina Aero jeho příběh zpracovala do filmové podoby.

"Měly by to být 2 - 3 minuty, děláme to formou animace, takže musíme nafotit několik fotek a potom to dát za sebe," řekla Tereza Linhartová - autorka animovaného filmu.

"Když ti to třeba děda nebo táta vyprávěl, co to s tebou dělalo?"

"Bylo to pro něj citlivé téma, ale bylo husté slyšet historii někoho, koho každý den vídám," řekla Tereza Linhartová - autorka animovaného filmu.

"Příběh se týká rodiny Choděrových, kdy tatínek pana Jana Choděry byl evangelický kněz, který žil v Jeseníkách a zároveň byl členem Sociální demokracie, což se po roce 48 komunistům nelíbilo a byl obviněn z velezrady, mučen a následně vězněn v Jáchymově," řekla Andrea Konderlová - koodinátorka projektu Příběhy našich sousedů.

"Děda říkal, že jako malý si myslel, že každý tatínek si musí projít vězením, aby byl chlap a to je strašně zajímavé. Není to normální," řekla Tereza Linhartová - autorka animovaného filmu.

Jeho příběh Tereza spolu se spolužáky zpracovávala v Aeroškole, která se věnuje filmové edukaci a s organizací Post Bellum dlouho spolupracuje. 

"Mají papírové loutky, vytvořené prostředí a to oživují tou animací," řekl František Topinka - lektor Aeroškoly.

"Je to podle mě báječný způsob, jak se žáci mohou dostat k historickým věcem, které konstituovaly to, co tady dnes žijeme a určitě chceme v této věci pokračovat," řekl Michal Hroza - (Spolu pro Prahu) - místostarosta MČ Praha 4.

Vedle propojování generací projekt žákům nabídl také možnost nahlédnout do světa filmové, novinářské nebo dokumentární tvorby. Některé z žáků pak taková zkušenost může přivést třeba k práci v médiích. Přinejmenším ale mohou získat konkrétní představu o nedávných historických událostech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu