• Načítám...
>

V Braníku vznikne do léta nový biotop

  • 16. února 2023,
  • 9:53,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

V polovině ledna letošního roku byla oficiálně zahájena výstavba biotopu Braník na konci ulice Za Mlýnem. Dlouhodobě plánovaná investiční akce spočívá ve vybudování umělého vodního biotopu, jezera s plochou 240 metrů čtverečních a maximální hloubkou 1,8 metrů doplněná o řadu rostlinných prvků a na ně vázaných živočichů ve vyvýšené nivě Kunratického potoka. Na rozdíl od nedalekého lhoteckého biotopu ale nebude určen ke koupání.

Reklama

Výstavba biotopů zažívá poslední dobou v Čechách renesanci. K dalším stavitelům se od letošního roku přidala i městská část Praha 4, která buduje umělý vodní biotop v Braníku hned vedle Kunratického potoka.

"Myšlenka realizace biotopu v Braníku vznikla asi před 4 lety, když jsem navštívil nový podobný biotop v pražských Lysolajích. Jsem velmi rád, že po těch několika letech plánování, příprav, soutěže a stavebního řízení jsme skutečně mohli v lednu zahájit samotnou výstavbu," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Kdo se ale těšil, že chystaný branický biotop bude podobně jako ten nedaleký lhotecký rovněž sloužit ke koupání, ten bude zklamaný, protože bude plnit výhradně ekologickou funkci - a to v souvislosti se změnou klimatu.

"Takovým typickým příkladem, jak hodně nakládat s vodou, aby tu jezerní plochu to litorální pásmo, to mělké pásmo, které u toho vznikne, využily mokřadní a vodní rostliny a další živočichové, kteří se sem natáhnou z biokoridoru Kunratického potoka, který leží asi 10 metrů od toho biotopu," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

 Hlavní úlohu pak budou v biotopu plnit převážně rostliny. 

"Ty rostliny a zejména bakterie na jejich kořenech se podílí na zlepšování kvality té vody, což je samozřejmě pro ty organismy důležité. My tam chceme takové organismy, které budou vázány na chladnou vodu, tu vodu budeme i čerpat pro ten biotop, bude to podzemní voda," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Koupání v biotopu sice nebude přímo zakázané, ale teplota vody bude i v letních měsících dosahovat maximálně 15 stupňů, proto bude atraktivní hlavně pro otužilce. Biotop bude plnit hlavně funkci vzdělávací, okolo něj vznikne naučná stezka, ale také místo k posezení.

"Předpokládáme, že bude doplněn mobiliářem, aby si občané mohli posedět u vodní hladiny, přečíst si, proč se taková opatření dělají, proč se takto hospodaří s vodou v krajině," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Celkové náklady na výstavbu biotopu se vyšplhají na necelých sedm milionů korun. Projekt bude financován z rozpočtu městské části Praha 4 a Evropských fondů a pokud vše půjde dobře, měl by být dokončen do letošních letních prázdnin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu