• Načítám...
>

Praha 4 podpořila Tibet vyvěšením vlajky

  • 10. března 2023,
  • 11:12,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 4 se připojila k akci Vlajka pro Tibet. Symbolickým vyvěšením vlajky tak i letos představitelé městské části podpořili projekt, který vznikl v polovině devadesátých let a který má poukázat na porušování lidských práv v Tibetu.

Reklama

I letos vyvěsili zástupci Prahy 4 na budově Nuselské radnice tibetskou vlajku. Vyjádřili tím podporu nenásilnému boji Tibeťanů za svobodu. Městská část se tak přidala k celosvětové kampani, která každoročně připadá na 10. březen, tedy na den povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

"My tradičně vyvěšujeme tibetskou vlajku, je to jakýsi symbol utlačovaného národa vůči okupantům, v podstatě nám to připomíná události z 10. března roku 1959, kdy vzniklo Tibetské národní povstání proti okupantům z Číny," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

O život tehdy přišlo 87 tisíc Tibeťanů a dalších 80 tisíc lidí včetně čtrnáctého Dalajlámy bylo okolnostmi přinuceno odejít do exilu.

"My jako Česká republika nebo bývalé Československo máme obdobnou zkušenost, také jsme byli okupováni cizí velmocí a je to jakýsi symbol respektu vůči lidským právům, protože si musíme připomenout, že ne všude jsou lidská práva dodržována a nemusíme chodit ani daleko. Bělorusko a Rusko jsou země, kde ty základy lidské svobody nejsou takové, jaké jsou u nás," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

Mimo Nuselské radnice byla vlajka v Praze 4 pověšena také na budovu úřadu městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu